Kun je vast komen te zitten tijdens ‘de daad’?

KIJK-redactie

28-12-2015 09:00:50

Het is een enge gedachte: klem komen te zitten tijdens de seks. Maar kan het? KIJK geeft antwoord.

Ja, en er is zelfs een medische term voor deze eh… penibele situatie: penis captivus. In de geschiedenis komen regelmatig meldingen voor van stelletjes die hiermee te maken kregen, maar in de meeste gevallen gaat het waarschijnlijk om broodjeaapverhalen. Toch gebeurt het zeer zelden wel echt, menen de experts.

Heel veel kennis bestaat er niet over het onderwerp, juist omdat het zo zeldzaam is. De theorie is dat het probleem ofwel ontstaat doordat de vagina van de vrouw om de een of andere reden in een kramp schiet, bij iets wat lijkt op vaginisme, ofwel doordat de ritmische samentrekkingen van de vagina tijdens het vrouwelijke orgasme de penis steeds verder naar binnen zuigen. Lang duurt het niet: van een paar seconden tot een paar minuten.

Bij honden, die vaak wel twintig minuten aan elkaar vast zitten na de seks, speelt trouwens een ander mechanisme. De hondenpenis zwelt na de ejaculatie flink op, waardoor hij vast komt te zitten in de hondenvagina. Dit heeft waarschijnlijk een evolutionair voordeel: het zaad blijft zo goed in het teefje zitten, en bovendien voorkomt het dat een andere reu zijn eigen zaad eraan toevoegt.

Vorig jaar kwam een Italiaans stelletje in Porto San Giorgio overigens wel beduidend langer dan een paar minuten vast te zitten. Het koppel had seks in zee, dus wellicht speelde een soort vacuüm hierbij een rol. Ze werden in het ziekenhuis bevrijd nadat de vrouw een injectie kreeg die haar spieren deed verslappen, zo luidt het verhaal. Maar of het ook echt zo gebeurd is…? Ja, vast…

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag verscheen in KIJK 12/2015, die je nog online kunt bestellen!

Beeld: iStock/Getty Images

Tekst: Diana de VeldPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen