Lachen is dodelijk voor sommige mensen

Laurien Onderwater

05-03-2016 10:30:35

Lachen TTS

Je letterlijk dood lachen. Kan dat? Bij mensen met de hartaandoening TTS wel.

“Ik lach me kapot!” Een vaak gehoorde uitspraak wanneer mensen heel hard om iets moeten lachen. Maar voor mensen met het Takotsubo-syndroom, kortweg TTS, zou dit wel eens de realiteit kunnen zijn. Tot deze grimmige conclusie kwam een groep onderzoekers van het universiteitsziekenhuis in Zürich.

Gevaarlijke verjaardag

TTS is een niet-aangeboren hartaandoening met als bijnaam het broken heart syndrome. Dit komt doordat negatieve emoties – zoals het plotselinge overlijden van een dierbare – de symptomen kunnen uitlokken. En die zijn hetzelfde als bij een hartaanval, zoals pijn op de borst en kortademigheid. De meeste mensen herstellen zich hiervan binnen een paar maanden, maar 3 tot 5 procent komt te overlijden.

Bij deze studie waren de onderzoekers benieuwd of ook blije momenten tot deze hartfalen kunnen leiden. Ze volgden 485 deelnemers met TTS waarbij emotie de trigger was en keken vervolgens om wat voor soort belevenis het ging. Bij 4 procent van de gevallen was een extreem leuke gebeurtenis de boosdoener. Op verjaardagen zijn mensen met TTS dan ook niet veilig; ze hebben dan 27 procent meer kans op een aanval dan op alle andere dagen van het jaar.

Blijven lachen

TTS staat dus niet meer alleen te boek als het gebroken-hart-syndroom, maar nu ook als het blije-hart-syndroom. Betekent dit dat je je nu zorgen moet maken wanneer je euforisch bent? Nee hoor. TTS is een zeldzame aandoening; ongeveer 2 procent van de mensen die met hartproblemen kampen, heeft het syndroom. Dus gewoon blijven lachen, want dat is voor het overgrote deel van de mensheid nog altijd gezond.

Bronnen: European Heart Journal (pdf), New Scientist, LiveScience

Beeld: RK Amsterdam-WestPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?