Landbouw moet even schoon als productief worden

KIJK-redactie

22 januari 2020 08:59

landbouw export

Op de Verenigde Staten na is het nietige Nederland de grootste exporteur van landbouwproducten in de wereld. Dat komt voor een belangrijk deel door de efficiëntie van onze agrarische sector en de vernieuwende methodes die er worden toegepast. Maar dit succesverhaal heeft schaduwkanten – al denken experts dat ook daar slimme oplossingen voor zijn.

Aardappels in zout water, sensors tussen de tomaten en big data ter bevordering van de bemesting. Zomaar een greep uit de innovatieve methodes die Nederland inzet ten behoeve van de landbouwproductie. En met succes. Want ondanks zijn kleine oppervlak is Nederland op de Verenigde Staten na de meest succesvolle landbouwexporteur ter wereld. In gewicht uitgedrukt staan producten uit ons land weliswaar niet bovenaan, maar wat de waarde ervan betreft draait Nederland mee in de wereldtop.

Lees ook: Drones rukken op in het boerenbedrijf

Landbouw-record

Al jaren breekt de Nederlandse landbouwsector record na record, met 2018 als voorlopig hoogtepunt. Toen werd voor 90,3 miljard euro aan landbouwgoederen geëxporteerd, weer net iets meer dan in 2017 (90,1 miljard). Dit bedrag komt overigens niet alleen voor rekening van wat de akkers en de kassen opleveren; ongeveer 10 procent ervan bestaat uit goederen als landbouwmachines, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.

Een groot deel van de export gaat naar Duitsland en België. Onze buurlanden kochten in 2018 voor respectievelijk 22,8 miljard en 10,2 miljard aan Nederlandse landbouwgoederen. Maar ook Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje behoren tot de trouwe klanten. Zogeheten sierteeltproducten (bloemen, planten en bomen) leverden het meeste op: 9,2 miljard euro. Daarna volgden zuivel en eieren (8,5 miljard euro), vlees (8,1 miljard euro), groente (6,6 miljard euro) en fruit (6,0 miljard euro).

Onze landbouwsector, die slechts over een beperkte hoeveelheid grond beschikt, is dus zeer succesvol. Al kleeft aan deze mooie exportrecords wel een schaduwzijde, want natuur en milieu lijden al decennia onder de grootschalige en intensieve landbouw. Maar misschien kunnen we met die groene vingers van ons daar ook wel een oplossing voor vinden.

Dit is het begin van het artikel ‘Groene vingers met een zwarte rand’ te vinden in KIJK 2/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 23 januari tot en met 19 februari.

Meer informatie:

Tekst: Daaf Borren

Beeld: Rob Voss /Hollandse Hoogte

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Mens