Wat hoor jij: Yanny of Laurel?

Laurien Onderwater

17-05-2018 16:00:37

Dit keer geen optische maar een auditieve (gehoor) ‘illusie’. Een geluidsfragment is onlangs namelijk viraal gegaan, omdat er twee verschillende namen te horen zijn. Welke naam hoor jij?

Sinds een jaar zijn we eindelijk verlost van het raadsel van dé jurk. Je weet wel: dat exemplaar dat sommige mensen als goud/wit zagen, terwijl andere mensen er heilig van overtuigd waren dat de jurk uit blauw en zwart bestond.

Maar nu is er sprake van een nieuwe puzzel: een geluidsopname die op Reddit was geplaatst. Hierin hoor je een bot een naam uitspreken, maar welke? Sommigen zijn ervan overtuigd dat het Laurel is, terwijl anderen toch echt de naam Yanny horen. Welke hoor jij?

De stemmen op de redactie zijn verdeeld: chefredacteur Naomi hoort duidelijk Laurel, evenals beeldredacteur Margriet. Hoofdredacteur André en webredacteur Laurien, daarentegen, horen toch echt Yanny. Dus wie heeft er nu gelijk: team Yanny of team Laurel?

Team Laurel

Het was even onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het geluidsfragment, maar The New York Times heeft de maker ervan weten op te sporen en hem gevraagd wat hij daadwerkelijk zei. Het antwoord? Laurel.

De man had de uitspraak van de naam Laurel door Vocabulary.com laten afspelen op zijn computer en dat geluid opgenomen, wat niet echt best is voor de kwaliteit en ook verklaart hoe het komt dat er zo’n discussie over is ontstaan. Rest alleen nog de vraag hoe het komt dat andere mensen tóch Yanny horen. Dat is afhankelijk van verschillende factoren.

Hoge tonen, lage tonen

Ten eerste is leeftijd een belangrijke factor. Oudere mensen zijn minder gevoelig voor hoge tonen dan jonge mensen. De eerste groep zal dus sneller Laurel horen, aangezien deze naam op een lagere frequentie wordt afgespeeld dan Yanny – de naam die vooral door jongere mensen wordt gehoord.

“Ik denk dat het hier gaat om een bistabiel auditief percept”, zegt cognitief psycholoog Yaïr Pinto (Universiteit van Amsterdam). “Wat je hoort, is een samenvoeging van beide waarnemingen, en afhankelijk van waar je je het meest op focust, hoor je het een of het ander. Daarvan zijn er ook zeer veel voorbeelden in visuele perceptie, bijvoorbeeld het konijn-eend plaatje of de danseres die je linksom of rechtsom kan zien bewegen.”

De New York Times had een leuke tool waarbij je de pitch omhoog of omlaag kan schuiven waardoor je goed kan manipuleren of je Yanny of Laurel hoort. Het grappige daarbij is dat sommige mensen (ikzelf ook) beide namen tegelijk kunnen horen. Als je de schuif probeert op het knikpunt te zetten tussen Laurel en Yanny en dat een paar keer probeert, dan kun je op een bepaald moment beide namen tegelijk horen. Dan lijkt het er dus op dat je je aandacht goed genoeg kunt verdelen, zodat je de relevante tonen voor beide namen kunt oppikken.”

Apparaat

Daarnaast hangt het natuurlijk ook af van het apparaat waarop je het fragment afspeelt. Sommige laptops of smartphones spelen hogere tonen duidelijker af dan lage, waardoor je eerder Yanny hoort dan Laurel. Andersom kan natuurlijk ook.

Afijn, toch leuk discussiemateriaal weer!

Bronnen: The Guardian, Live Science, Nieuwsblad

Beeld: Roland Camry/Reddit

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens