Het leren jasje van Einstein gaat naar de veiling

Laurien Onderwater

06-07-2016 15:00:57

Einstein

Het iconische leather jacket van een van de grootste wetenschappers ooit wordt binnenkort geveild bij Christie’s.

“Je kunt zijn geur nog steeds ruiken”, zegt veilingspecialist Thomas Venning. Albert Einstein was een fervent pijproker en zijn ‘parfum’ zou, ruim zestig jaar na zijn dood, nog steeds aanwezig zijn in de jas die 13 juli wordt geveild in ‘s werelds grootste veilinghuis Christie’s. En daarmee wordt een beroemd kledingstuk van de hand gedaan.

‘Hij leefde erin’

Het specifieke jasje doet voor het eerst zijn intrede in de mid-jaren dertig; op het hoogtepunt van Einsteins carrière. Hij was toen nog niet zo lang geleden de situatie in Duitsland ontvlucht en geëmigreerd naar Amerika. Op de cover van de Time in 1938 is de natuurkundige in de jas te zien.

“Einstein leefde in zijn leren jas”, schreef collega-wetenschapper Leopold Infeld in zijn memoires. Infeld noemde ook dat de Duitse wetenschapper gedurende zijn leven materiaalgebruik tot een minimum probeerde te beperken. “Een leren jack loste het jassen-probleem voor jaren op.”

Koopje

Niet alleen zijn jasje wordt geveild, maar er kan ook worden geboden op bouwblokken uit de jeugd van Einstein en zijn zakhorloge.

Einsteins bouwblokken

Bouwblokken van de jonge Einstein © Christie’s

Einsteins zakhorloge

Einsteins zakhorloge © Christie’s

De verwachting is dat het jasje tussen de 35.000 en 55.000 euro oplevert. Het zal daarmee niet het duurst verkochte werk ooit van de troon stoten, maar bijzonder is dit kledingstuk van de Nobelprijswinnaar wel.

Update: Het jasje is verkocht voor meer dan de veilers voor mogelijk hielden: ruim 132.000 euro.

Bronnen: Christie’s, Gizmag

Beeld: Christie’sPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens