‘Elektrische auto’s moeten de gewoonste zaak van de wereld worden’

KIJK-redactie

03 October 2020 09:00

Lex Hoefsloot Lightyear One

Toen Lex Hoefsloot (29) op zijn twaalfde in KIJK een artikel las over klimaatverandering, besloot hij iets aan dat probleem te doen. Nu staat hij op het punt om de auto-industrie op zijn kop te zetten met ’s werelds eerste elektrische zonneauto voor de commerciële markt.

Voor Lex Hoefsloot, medeoprichter en CEO van de start-up Lightyear, is het zo klaar als een klontje: over twee of drie decennia rijden de meeste mensen rond in elektrische, autonome én gedeelde auto’s. En het merendeel van die auto’s zal in staat zijn zonne-energie op te wekken. “Zie het als een vloot zelfrijdende taxi’s die je altijd en overal kunnen oppikken en afzetten. Dat is comfortabeler, goedkoper, duurzamer… Die voordelen zijn zó evident dat het wel de gewoonste zaak van de wereld moet worden”, zegt hij. “Het zou me verbazen als het anders loopt.”

Lex Hoefsloot
Lex Hoefsloot. © Marco Okhuizen

Hoewel autonoom rijden nog in de kinderschoenen staat, is de transitie naar elektrisch rijden inmiddels in volle gang. De volgende logische stap is rijden op zonne-energie, verwacht Hoefsloot, want ook dat brengt enorme voordelen met zich mee. Waar Tesla de weg vrijmaakte voor de opkomst van elektrisch vervoer, moet Hoefsloots bedrijf Lightyear ervoor zorgen dat rijden op zonne-energie de norm wordt.

Lightyear werd pas in 2016 opgericht, maar voor Hoefsloot begon dat avontuur eigenlijk al op zijn twaalfde. “Mijn vader zei altijd: er komen een paar treinen langs in je leven en het is aan jou om de juiste te herkennen en erop te springen”, zegt Hoefsloot. Het artikel over klimaatverandering dat hij als tiener in KIJK las was zo’n trein; het onderwerp liet hem nooit meer los. Op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) stond de volgende al op hem te wachten. In 2012 richtte hij daar Solar Team Eindhoven op, samen met een studiegenoot.

Dat groepje studenten bouwde een elektrische auto met zonnepanelen in het dak. Het team deed in 2013 mee aan de World Solar Challenge in Australië (een internationale race voor zonneauto’s) en sleepte daar de eerste prijs in de wacht.

Dit is het begin van het interview met Lex Hoefsloot te vinden in KIJK 11/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 15 oktober tot en met 18 november.

Meer informatie:

Tekst: Hidde Middelweerd

Openingsbeeld: Bart van Overbeeke/HH/ANP

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen