‘Losse onderbroek beter voor sperma’

kijkmagazine

24-10-2015 13:00:41

De zaadkwaliteit van mannen die een strakke boxer dragen zou 25 procent lager uitvallen dan bij heren die de boel laten hangen.

Ben je een man met kinderwens? Dan doe je er goed aan geen strakke onderbroeken te dragen, aldus een recente studie van Stanford University. De kwaliteit van sperma is namelijk significant lager bij mannen die zowel overdag als ’s nachts hun pakketje stevig bijeenhouden. Wie goed zaad wil, moet volgens de onderzoekers losse boxers dragen gedurende de dag en naakt slapen in de nacht.

Temperatuur

Het onderzoeksteam presenteerde deze week zijn resultaten op een congres van de American Society for Reproductive Medicine. Gedurende een jaar bestudeerden de wetenschappers de zaadkwaliteit van vijfhonderd mannen, die allen trachtten vader te worden. Een deel van de participerende heren droeg altijd strakke boxers; een ander deel hees zich overdag in losse onderbroeken en sliep ’s nachts naakt.

Het verschil in spermakwaliteit dat de onderzoekers constateerden is opvallend. Het zaad van naaktslapers bevatte zeker 25 procent minder DNA-fragmentatie – zo wordt beschadiging van spermacellen aangeduid – dan dat van mannen met strak ondergoed. Een hoog fragmentatiepercentage verkleint de kans op bevruchting aanzienlijk, zo is wetenschappelijk bekend.

De variatie in zaadkwaliteit wordt naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door de temperatuurverschillen van de testikels. Mannen in strakke boxers hebben warmere ballen, en dat doet af aan de kwaliteit van hun sperma. Koelte is goed voor de testikels – ze hangen immers niet voor niets uitwendig.

Causaliteit

Met een populatie van vijfhonderd man mag het onderzoek kleinschalig heten, maar bevestigt het wel vermoedens die al langer gemeengoed zijn in de fertiliteitswetenschap. “Het is nooit adequaat aangetoond of mannen hun zaad kunnen verbeteren door van onderbroek te veranderen,” stelt een vruchtbaarheidsexpert die losstaat van het onderzoek, “maar deze studie – hoewel vrij klein – geeft een sterke suggestie dat dat zo is.”

Voor aanstaande vaders is het dus aan te raden de boel wat los te laten. Ook al moet verder wetenschappelijk onderzoek nog definitief uitwijzen of de causaliteit tussen vruchtbaarheid en je onderbroek bestaat, het kan weinig kwaad om de ‘ballenknijpers’ voortaan in de kast te laten.

Bronnen: Daily Mail, ScienceAlertPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens