Ludendorff bezorgde Hitler zijn politieke doorbraak

KIJK-redactie

08-02-2018 10:59:25

ludendorff

Tijdens de Eerste Wereldoorlog groeide de slagvaardige generaal Erich Ludendorff voor veel Duitsers tot een halfgod uit. Dat kwam onder andere door zijn uitgekiende nationalistische propaganda. Na de oorlog ging Ludendorff op die weg verder, als beschermheer van de opkomende volksmenner Adolf Hitler.

Plechtig marcheerden lange rijen nazi-prominenten, soldaten en oorlogsveteranen op 22 december 1937 door de straten van München. Hitlers Derde Rijk had kosten noch moeite gespaard voor de staatsbegrafenis van Erich Ludendorff, de generaal die de Duitse legers aanvoerde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook de Führer zelf was aanwezig. Hij hield echter geen toespraak.

Dat viel op, want er is waarschijnlijk niemand die voor het politieke succes van AdolfHitler belangrijker was dan deze Erich Ludendorff. De Britse Hitler-expert Ian Kershaw noemt hem een van de ‘beschermheren’ van Hitler. Toch bleef Ludendorff relatief onbekend.

Maar nu is er een biografie die nauwkeurig beschrijft hoe hij in de jaren na WO I de weg vrijmaakte voor het nazisme. Zij aan zij met Hitler deed hij in 1923 zelfs een greep naar de macht.

Dit is het begin van een artikel te lezen in KIJK 3/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 22 februari tot en met 21 maart. 

Meer informatie:

Tekst: Maarten Muns

Beeld: Science source/Alamy/Imageselect

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen