5 liefhebbers van luiheid

KIJK-redactie

14 May 2019 08:59

luiheid

Relaxed leven en toch beroemd of succesvol worden? Het kan. Deze vijf personen bewijzen het.

luiheidCharles Baudelaire

Deze dichter schreef in 1863 een lofzang over het flaneren: slenteren door de straten van de stad, in zijn geval Parijs. Zwerf doelloos over straat, proef de sfeer en neem alles in je op. Het toppunt van een luie dagbesteding?

Winston Churchill

De excentrieke Britse politicus had de gewoonte om ’s morgens zijn werk vanuit bed te doen. Hij bleef gewoon liggen, soms wel tot een uur of één, terwijl hij telefoneerde en teksten dicteerde aan de secretaresses aan zijn bed.

luiheidPaul Lafargue

Deze publicist werd beroemd door een pamflet uit 1880 waarin hij ‘het recht op luiheid’ opeiste. Hij gaat tekeer tegen het kapitalistische arbeidsethos. Waarom moeten al die arbeiders zich het schompes werken en de productie alsmaar omhoog brengen?

Oblomov

De bekendste roman van de Russische schrijver Ivan Gontsjarov gaat over de edelman Ilja Oblomov, die de eerste 150 bladzijden van dit boek zijn bed niet eens uit komt.

Corinne Maier

luiheidDeze Franse econoom schreef in 2004 het boek Liever lui. Daarin steekt ze de draak met het werk van ‘adviseurs’ en ‘experts’ in het bedrijfsleven. Neem een saai beroep en doe net alsof je hard werkt, is haar advies. Als je dat goed aanpakt, zal het niemand opvallen.

Dit is een kader uit het artikel ‘Maak je niet druk’, te vinden in KIJK 6/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 16 mei tot en met 19 juni.

Meer informatie:

Tekst: Elleke Bal

Beeld: iStock/Getty Images

Heb jij de KIJK 50 jaar-special al met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad? Zo niet, dan kun je hem nu in onze webshop bestellen!


Meer Artikelen