Peperdure maanstof Neil Armstrong wordt geveild

Laurien Onderwater

14-07-2017 13:00:10

maanstof

Dit New Yorkse veilinghuis gaat een wel erg bijzonder object verkopen.

Bij veilinghuizen, zoals Sotheby’s en Christie’s, denk je al snel aan dure schilderijen en sieraden die er worden geveild. En dus niet aan, eh, stof. Toch is dat wat het New Yorkse veilinghuis Sotheby’s binnenkort te koop gaat aanbieden. Maar dan hebben we het natuurlijk niet over het hoopje stof dat onder de bank in de woonkamer is te vinden, maar maanstof. Verzameld en mee teruggebracht naar aarde door Neil Armstrong himself.

One giant leap

Op 20 juli zal het tasje met daarin het maanstof en klein gesteente worden geveild. Op die dag is het ook precies 48 jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette en de legendarische woorden “That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind” uitsprak.

Neil Armstrong toen hij op 20 juli (Amerikaanse tijd) 1969 als eerste mens voet op de maan zette. © ANP

Koopje

Armstrongs maanstof is niet het enige object dat zal worden geveild volgende week. Sotheby’s organiseert een speciale ruimtereisveiling, waarbij in totaal 180 voorwerpen te koop worden aangeboden, waaronder een snapshot die Armstrong nam van zijn collega-astronaut Buzz Aldrin. Maar ongetwijfeld vormt het maanstof toch wel the star of the sale.

Voor welk bedrag dit zakje met gruis over de toonbank zal gaan? Zo tussen de twee en vier miljoen dollar *slik*.

Bronnen: Sotheby’s, Popular Mechanics

Beeld: ANPPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar