‘Zing de Macarena als je iemand reanimeert’

Laurien Onderwater

05-06-2018 15:59:54

macarena reanimeren

Het tempo van misschien wel het beroemdste Spaanse nummer blijkt mensen te helpen bij het uitvoeren van borstcompressies met de juiste snelheid.

Wie kent het nummer van het Spaanse duo Los del Río niet? En ook al weten negen van de tien mensen niet wat er precies wordt gezongen, het deuntje blijft wel goed hangen. Dat dit ook een praktische kant heeft, blijkt nu maar weer. Volgens artsen van de Universiteit van Barcelona kan de Macarena namelijk mensenlevens redden. Het ritme van het refrein van de song is 103 beats per minute, het perfecte ritme voor het uitvoeren van de snelheid van hartcompressies.

Stayin’ Alive

Het is niet de eerste keer dat een bekend nummer handig blijkt te zijn bij het uitvoeren van borstcompressies. Een aantal jaar geleden kwam de British Heart Foundation met een promofilmpje waarin de stichting laat zien hoe je op de beat van Stayin’ Alive van de Bee Gees iemand kunt reanimeren:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het doel van dit onderzoek was niet om een nieuw reanimatie-liedje te vinden, maar het zoeken van de beste ondersteuning bij het doen van borstcompressies. Het verbeteren van de kwaliteit van compressies die tijdens reanimatie worden uitgevoerd, kan de overlevingskans namelijk aanzienlijk vergroten en tot betere gezondheidsresultaten leiden, stellen de artsen.

CPR

Het team selecteerde een groep van 164 medische studenten van de Universiteit van Barcelona om continue borstcompressies uit te voeren op een oefenpop gedurende 2 minuten. De studenten werden verdeeld over drie groepen: een groep die ondersteuning kreeg van een smartphone-app, een groep waarbij studenten compressies moesten uitvoeren met de Macarena in hun hoofd en een controlegroep zonder begeleiding.

De cardiopulmonary resuscitation (CPR)-applicatie maakte een geluidje voor elke compressie met 103 bpm. In de Macarena-groep moesten de studenten eerst bewijzen dat ze het nummer kenden om de compressies correct uit te voeren. De onderzoekers verzamelden ondertussen de demografische gegevens van de deelnemers, informatie over de kwaliteit van het reanimeren en hielden een tevredenheidsonderzoek.

Tempo

Na al deze gegevens te hebben verzameld, kwamen de artsen tot de conclusie dat degenen die de app hadden gebruikt en studenten die het tempo van de Macarena aanhielden het aanzienlijk beter hadden gedaan dan de controlegroep bij het uitvoeren van compressies tussen 100 en 120 keer per minuut.

De smartphone applicatie deed nog iets beter zijn werk dan het Spaanse popnummer: 91 procent van de app-groep behaalde de juiste compressiesnelheid tegenover 74 procent van de Macarena-groep. In de controlegroep behaalden slechts 24 procent van de deelnemers het juiste tempo.

Toch is het Spaanse popnummer een handige tool bij het uitvoeren van CPR, stellen de artsen, want hoewel degenen die de app gebruikten nauwkeuriger waren in het bereiken van ongeveer 103 compressies per minuut, hadden ze een grotere vertraging bij het maken van hun eerste compressie. En dat ging bij de Macarena-groep juist weer beter. Ook is het handig voor mensen die niet over een smartphone (met de app) beschikken.

Dus, ook al hoop je nooit in je leven een reanimatie te hoeven uitvoeren, begin toch maar weer met luisteren naar het aanstekelijke Macarena-nummer. Slechts één keer luisteren is overigens genoeg om het deuntje weer voor lange tijd in je hoofd te hebben zitten.

Bronnen: European Society of Anaesthesiology via EurekAlert!, The Guardian, The Independent

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis