Zo onbetrouwbaar is ons geheugen

KIJK-redactie

04 January 2018 08:59

geheugen

Over de werking van ons geheugen is al veel geschreven. En als er iets de afgelopen jaren duidelijk is geworden, dan is het wel dat ons geheugen feilbaar is. Daar zou in de rechtszaal veel meer rekening mee moeten worden gehouden.

De moord op Pim Fortuyn kunnen veel mensen zich nog wel herinneren. Je hebt vast de amateurbeelden gezien waarop Fortuyn door Volkert van der Graaf wordt neergeschoten op de parkeerplaats van een Hilversumse radiostudio. Fortuyn zijgt neer tussen de geparkeerde auto’s en je hoort hoe de dader de benen neemt, terwijl Fortuyns chauffeur hem achterna rent. Toch?

Grote kans dat je je dat filmpje inderdaad herinnert. Dat doen de meeste mensen als je ze ernaar vraagt. Alleen bestaat dat filmpje helemaal niet. De moord op Pim Fortuyn is namelijk niet op video vastgelegd. Hoe kan ons geheugen dan zo’n loopje met ons nemen? Waarom menen we ons dingen te herinneren die we ons helemaal niet kúnnen herinneren? En wat voor gevolgen kan dat hebben?

Dit is het begin van het artikel ‘Het maakbare brein’ te vinden in KIJK 2/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 18 januari tot en met 21 februari.

Tekst: Iris Dijkstra

Beeld: iStock/Getty Images, Bewerking: Bert van den Broek/IDETIF

Meer informatie:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Artikelen