‘Meer werkuren zorgt niet voor slechtere relatie’

KIJK-redactie

08 January 2016 11:00

Een gevolg van veel werken: je hebt minder tijd voor je partner. Maar dat leidt er niet per se toe dat je relatie verslechtert.

Als je veel werkt, dan zal je relatie daar wel onder leiden. Want je kunt natuurlijk niet alles hebben. Dit is wat veel mensen denken. Maar is het wel zo? Nee, zo zou blijken uit nieuw Duits onderzoek.

285 stellen waarvan beide partners werken zijn een half jaar lang gevolgd. Beide partners namen deel aan het onderzoek. Ze zijn gevraagd naar hun keuzes in hun privéleven en hun tevredenheid over hun relatie en over hun gemaakte keuzes. Er blijkt geen negatieve correlatie te zijn tussen het aantal uren dat je werkt en hoe gelukkig je bent met je relatie.

Genieten

Het blijkt dat mensen die veel uren werken zich bewust zijn van het feit dat dit schadelijk kan zijn voor hun relatie. Daarom genieten ze zo veel mogelijk van de tijd die ze wél samen kunnen doorbrengen. Het is dus een bewuste keuze. Ze zijn zich bewust van het gevaar dat hun relatie kan lijden onder hun werkuren en dus steken ze energie en moeite in hun relatie. En ze zijn tevreden met het resultaat ervan.

Aangezien er maar een beperkt aantal uren in de week zit, moet iedereen keuzes maken hoe ze die uren in willen vullen. Mensen die hun relatie belangrijk vinden, maken volgens de onderzoekers tijdbesparende beslissingen, zoals het inhuren van een schoonmaker. Op die manier kunnen ze een groter gedeelte van hun vrije tijd besteden aan de dingen die ze belangrijk vinden, zoals hun relatie.

Bronnen: Sage Journals, Eurekalert


Meer Mens