Hoe kreeg Michael die bizarre dansmoves voor elkaar?

Laurien Onderwater

24-05-2018 08:59:40

Michael Jackson

Je hebt je vast weleens afgevraagd hoe ‘MJ’ voorover kon hellen met zijn voeten plat op de grond. Daar hebben deze neurowetenschappers het antwoord op.

In 1987 verbaasde Michael Jackson een hoop mensen met zijn nummer Smooth Criminal. Niet zozeer omdat het een lekker nummer is, maar vanwege de dansbewegingen die hij maakt in zijn videoclip. Daarin is namelijk te zien hoe de The King of Pop naar voren buigt in een hoek van bijna 45 graden, maar zijn voeten wel plat op de grond houdt. Hoe kreeg MJ dat voor elkaar?

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Slimme dansschoenen

“Zelfs professionele dansers komen niet verder dan 25 tot 30 graden”, schrijft neurochirurg Manjul Tripathi in Journal of Neurosurgery. Jackson leek dan ook de regels van de zwaartekracht volledig te negeren met deze beweging. Bovendien deed hij niet alleen in de beroemde clip de dance move, ook tijdens live concerten trakteerde hij zijn fans op de bijzondere bewegingen, waardoor het dus geen filmtruc kon zijn.

En dat was het inderdaad ook niet, wel maakte de Amerikaanse zanger gebruik van speciale schoenen waar hij zelfs een patent op had aangevraagd. Hij ontwikkelde een speciale schoen met een driehoekige uitsparing in de hiel. De opening kon worden gekoppeld aan eenstevige metalen nagel die op het juiste moment uit de podiumvloer kwam. Hierdoor kreeg de danser de juiste hoeveelheid extra steun om achterlijk ver naar voren te kunnen leunen.

Wees gewaarschuwd

Slimme schoenen of niet, de beweging is dan alsnog ontzettend moeilijk om uit te voeren, schrijft Tripathi samen met collega-neurochirurgen. Zo moeten de rug- en kuitspieren een enorme kracht leveren om het lichaam stijf te houden bij het naar voren hellen en met name de achillespees komt onder grote spanning te staan.

Veel Michael Jackson-fans en dansen hebben dan ook blessures opgelopen toen ze probeerden de dansbewegingen na te doen en kwamen vervolgens bij de artsen terecht. Daarom waarschuwen de chirurgen voor de act.

Ook noemen de artsen dat er nieuwe soort verwondingen kunnen ontstaan door dansstijlen die zijn gebaseerd op Jackson waar neurochirurgen hun hoofd over breken. “Hoewel er nog een hoop vragen moeten worden beantwoord, is het zeker dat dit allemaal te danken is aan de inventiviteit en stijl van The King of Pop.”

Bronnen: Journal of Neurosurgery, BBC, ScienceAlert

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes