‘Mentale voorbereiding is minstens zo belangrijk’

KIJK-redactie

04 April 2020 08:59

Mindy Howard

Mindy Howard maakt zich klaar om de eerste Nederlandse vrouw in de ruimte te worden. KIJK sprak met haar.

Mindy Howard (54) heeft het zichtbaar naar haar zin terwijl ze in een centrifuge van het Amerikaanse bedrijf Nastar in het rond wordt geslingerd. En dat terwijl ze toch al snel zes keer de zwaartekracht te verstouwen krijgt. De grijns op haar gezicht wisselt ze af met diepe ademhalingen die haar helpen om te gaan met de enorme krachten waaraan haar lijf wordt blootgesteld. In deze video uit 2010 zegt ze: “Het voelt alsof ik bij de chiropractor ben.”

Tien jaar later blikt ze vanuit haar huis met uitzicht over de Zoetermeerse Plas – Howard is geboren in de Verenigde Staten, deed haar promotie aan de TU Eindhoven, bleef daarna hangen en werd in 1995 Nederlands staatsburger – terug op die ervaring. Het was fantastisch, maar tijdens de eerste van in totaal drie dagen training raakte ze overweldigd. “Mijn gedachten dwaalden af, waardoor de ervaring me eigenlijk niet zo bijbleef. Nou had ik nog twee dagen training te gaan en kon ik me toen wél focussen. Maar als je als toerist een ruimtevlucht maakt, heb je die luxe niet.”

Nu zulke toeristische ruimtevluchten dichterbij komen, viel het Howard op dat marktleiders Virgin Galactic en Blue Origin (beide bedrijven willen na jaren uitstel dit jaar toch echt hun eerste vluchten gaan uitvoeren) passagiers helemaal niet goed mentaal voorbereiden op hun vlucht. Bij Blue Origin krijgen ruimtetoeristen een dag voor de vlucht voorlichting over veiligheid, het bewegen in gewichtloosheid en hun ruimtevoertuig, terwijl passagiers die met Virgin Galactic meevliegen drie dagen training krijgen. “Maar daarbij ligt de nadruk vooral op het fysieke aspect van de vlucht”, aldus Howard. “Terwijl een goede mentale voorbereiding minstens zo belangrijk is.”

Dit is het begin van het interview met Mindy Howard te vinden in KIJK 5/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 16 april tot en met 21 mei.

Meer informatie:

Tekst: Nick Kivits

Beeld: Bart van Overbeeke/Hollandse Hoogte

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen