Record langste vrouwelijke ruimtevlucht verbroken

Karlijn Klei

01-01-2020 12:59:00

ruimte

Met meer dan 288 dagen is astronaut Christina Koch langer aan een stuk door in de ruimte geweest dan welk andere vrouw dan ook.

2019 was een goed jaar voor NASA-astronaut en ingenieur Christina Koch. Halverwege oktober volbracht de Amerikaanse samen met haar eveneens Amerikaanse collega Jessica Meir, de eerste volledig uit vrouwen bestaande ruimtewandeling. En onlangs, nog net voor de jaar- en decenniumwisseling, sleepte Koch nog een ‘eerste’ in de wacht: nog nooit was een vrouw zo lang in de ruimte als zij.

Lees ook:

Dag 289

Op 15 maart vertrok Christina Hammock Koch naar het internationale ruimtestation (ISS). Daarmee was afgelopen zaterdag, 28 december, haar 289e dag in de ruimte. Met dat record verbrak ze dat van 288 dagen van oud-astronaut Peggy Whitson.

Whitson ontsnapte voor de gelegenheid ook nog even aan de zwaartekracht: “Gefeliciteerd Christina, met het verbreken van het single flight-record voor een vrouw”, zei ze vanuit een zero gravity-vlucht. “Ik ben heel blij voor je. We weten allemaal dat zwaartekracht ruk is!”

 

Grenzen verleggen

“Het is heel mooi voor de wetenschap”, zegt Koch in een interview met CBS News. “Het helpt ons de grenzen te verkennen van wat we weten van langdurige ruimtevaart op het menselijk lichaam.” Dat is belangrijk voor toekomstige ruimtereizen, zoals die naar de maan en naar Mars.

“Maar ik moet zeggen”, zo voegde de astronaut toe, “dat mijn voornaamste hoop is dat deze mijlpaal zo snel mogelijk weer verbroken wordt. Dat betekent namelijk dat we de grenzen blijven verleggen.”

ruimte
Christina Koch tijdens de ruimtewandeling afgelopen oktober.

Lang, langer, langst

Overigens heeft Koch nog wel even te gaan. Als alles volgens de planning verloopt, zet ze pas 6 februari weer voet op aarde. Dan staat haar ruimteverblijf op een flink 328 dagen, slechts 12 dagen minder dan het Amerikaanse record dat Mark Kelly in 2016 haalde.

Om het wereldrecord voor langste verblijf in de ruimte te verbreken, moeten Koch en haar collega’s overigens nog wel even doorpakken. Dat staat sinds 1995 op naam van de Russische Valeri Vladimirovitsj Poljakov. Hij bracht maar liefst 437 dagen en 18 uur achtereenvolgend in de ruimte door.

Bronnen: CBS News, Science Alert

Beeld: NASA, TwitterPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes