Mysterieuze vlek op radarscherm verklaard?

Laurien Onderwater

07-06-2019 12:59:44

lieveheersbeestjes

Meteorologen in Zuid-Californië stonden voor een raadsel toen ze op dinsdagavond een enorme vlek op de radar van de National Weather Service (NWS) zagen.

De vlek was zo’n 130 bij 130 kilometer groot en bevond zich boven Hesperia, ten oosten van Los Angeles. In eerste instantie dachten meteorologen dat het om een enorme buienwolk ging. Maar dat was toch gek; er waren immers helemaal geen buien voorspeld voor die dag (maar zoals wij Nederlanders weten, zegt dat niks).

De meteorologen vroegen een aantal weerspotters ter plekke om te kijken wat er nou werkelijk aan de hand was. Die meldden dat er inderdaad geen neerslag viel, wel vlogen er een heleboel lieveheersbeestjes in de lucht. De NWS plaatste hier een bericht over op Twitter dat al snel viraal ging.

Lees ook:

Lieveheersbeestjes?

Hoewel lieveheersbeestjes de blob op de radar kunnen verklaren – hun grootte komt overeen met de grootte van regendruppels – zijn er nog andere verklaringen, meldt The Guardian. Misschien had de NWS wel antiradarsneeuw opgepikt; foliereepjes die door militaire vliegtuigen worden uitgeworpen om radars van vijandelijke vliegtuigen te verwarren.

Toch zou het Lynn Kimsey, entomoloog aan de Universiteit van Californië, niks verbazen als het hier wel om de kleine rode kevers ging. Van de felrode insecten is namelijk bekend dat ze in zwermen langs de uitlopers (foothills) van Californië overwinteren en in de lente naar het westen migreren.

Andere deskundigen brengen daar weer tegenin dat het erg ongebruikelijk is dat duizenden of zelfs miljoenen lieveheersbeestjes in Californië in één keer migreren. Bovendien zijn de kevers actief vanaf 15 à 16 graden Celsius en weerballonnen maten die avond lagere temperaturen.

Kortom, we zullen nooit zeker weten wat nu precies die grote vlek op de radar van het NWS veroorzaakte.

Bronnen: Reuters, The Guardian, ScienceAlert

Beeld: NWSSanDiego/Twitter

Heb jij de KIJK Hoogvliegers al? Deze special staat boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer KIJK antwoordt

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis