3 narcisten in de sport

KIJK-redactie

19 December 2018 10:59

narcistische leiders

De ‘sterke mannen’ uit de wereldpolitiek zuchten volgens sommige psychologen onder een buitengewoon breekbaar ego. Maar narcistische leiders vind je niet alleen maar in de politiek. Drie voorbeelden van narcisten in de sport.

1) Zlatan Ibrahimović.

Deze voetballer is een depressieve narcist. Had een eenzame, traumatische jeugd, met een gekke moeder en een alcoholist als vader. Is topscorer, maar ook agressief en arrogant. Zei: “Ik ben het noorden, het zuiden, het oosten, het westen. Ik ben Zlatan Ibrahimović.”

2) Maria Sjarapova

Zelfs in de niet van onderlinge sympathie overlopende tenniswereld geldt de Russin als een ijskonijn. Ze mijdt persoonlijk contact met collega’s, op wie ze neer lijkt te kijken. En toen ze in 2016 in een dopingaffaire belandde, probeerde ze het zo voor te stellen dat zij het slachtoffer was.

3) Lance Armstrong

Zevenvoudig Tourwinnaar die al zijn overwinningen achteraf kwijtraakte vanwege doping. Spon een web van leugens en vertrapte mensen die kritisch durfden zijn. Zelfs toen hij zijn dopinggebruik bekende bij Oprah Winfrey toonde hij geen emotie. Met een tevreden glimlach vertelde hij over zijn eigen geslaagde plan.

Dit is een kader uit het artikel ‘Sterke buitenkant, zwakke binnenkant’ te vinden in KIJK 1/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 20 december tot en met 23 januari.

Meer informatie:

Tekst: Frank Mulder

Openingsbeeld: Robin van Lonkhuijsen/ANP

Nu in de winkel: KIJK Hoogvliegers! Een special boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.


Meer Artikelen