Drie keer fake natuurnieuws in 2020

KIJK-redactie

05 April 2021 15:00

natuur lockdown

De natuur leek op te leven in de lockdown, maar er werden ook veel verkeerde conclusies getrokken. Deze drie natuurnieuwtjes waren ook nep.

1) Dolfijnen in Venetië

Na enkele weken zonder cruiseschepen en motorbootjes was het troebele water in Venetië weer glashelder. Dat was deels waar, maar het verhaal werd gauw veel kleurrijker: er zouden nu zelfs dolfijnen door de Venetiaanse kanalen dartelen. Dat was nepnieuws, want de dolfijnen waren op Sardinië gefilmd.

natuur lockdown

2) Dronken olifanten in China

In de Chinese provincie Yunnan zou een stel olifanten tijdens de lockdown het lef hebben gehad om een verlaten dorp binnen te walsen en zo’n 30 liter maïswijn te drinken. Daarna waren ze in slaap gevallen in een theetuin. Onzin. De olifanten komen heel vaak in het dorp en zijn nooit dronken geweest.

natuur lockdown

3) Walvissen bij booreiland

Vlak onder het kristalheldere wateroppervlak zwemt een gigantische bultrug. Vijf dieren zijn gefilmd, zogenaamd vanaf een booreiland vlak bij de miljoenenstad Mumbai, waar de scheepvaart stillag. De factcheckers van het Indiase platform Boom ontdekten dat de opname in 2019 was gemaakt, op een toeristische trekpleister vlak bij Bali.

natuur lockdown

Dit is een kader uit het artikel te vinden in KIJK 5/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 15 april tot en met 26 mei.

Meer informatie:

Tekst: Ronald Veldhuizen

Beeld: Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Artikelen