Nieuwe long veroorzaakt pinda-allergie

kijkmagazine

02 January 2019 15:59

Deze 68-jarige vrouw ontving niet alleen de long van haar orgaandonor, ze kreeg ook meteen zijn allergie voor pinda’s mee.

Of het nou katten, noten of schelpdieren zijn die je lichaam niet kan verdragen, dat allergieën vervelend en zelfs gevaarlijk kunnen zijn, is duidelijk. Hoewel de wetenschappelijke wereld druk bezig is de achterliggende mechanismen van de (extreme) overgevoeligheid te ontrafelen, blijft de exacte oorsprong van allergieën soms moeilijk te voorspellen.

Een 68-jarige vrouw bleek op een wel heel bijzondere manier aan haar pinda-allergie gekomen te zijn, schreven onderzoekers in een rapport in Transplantation Proceedings. De vrouw, die net een longtransplantatie had ondergaan, zou de allergie met het orgaan van haar donor hebben meegekregen.

Lees ook: Fransman heeft twee (!) gezichtstransplantaties gehad

Transplantatie

De vrouw leidde aan een zogenaamde alfa-1-antitrypsinedeficiëntie (A1AT), een tekort aan een eiwit dat uiteindelijk de productie van elastine, een belangrijk onderdeel van bindweefsel, op pijl houdt. Een A1AT-tekort kan, door gebrek aan elastine, de ontwikkeling van longemfyseem (een beschadiging van de longblaasjes) als gevolg hebben. Bij ernstig emfyseem is een longtransplantatie nodig.

Uiteindelijk was het een 22-jarige man van wie de vrouw eind 2017 de linkerlong ontving. Volgens het rapport verliep de transplantatie initieel goed. En ook het herstel van de vrouw verliep volgens plan – tot wat de laatste dag in het ziekenhuis zou zijn. De vrouw gaf aan zich benauwd te voelen en had moeite met ademen.

Pinda-allergie

Pas toen bleek dat de aanval direct na het eten van een met pindakaas besmeerde boterham begon, beseften de doktoren dat het mogelijk ging om een allergische reactie. Opmerkelijk, want niet alleen bleven andere symptomen zoals uitslag en maagklachten uit, de vrouw had nog nooit eerder problemen met pinda’s gehad.

Wat bleek? De orgaandonor had een pinda-allergie. En hoewel ‘overdracht’ van allergieën via getransplanteerde organen erg zeldzaam is, was dit niet de eerste keer. Eerder beschreven onderzoekers al dergelijke incidenten na long-, lever-, nier-, beenmerg- en harttransplantaties.

Verhoogd risico

Niet iedereen die een orgaan van een allergische donor ontvangt, neemt de gevoeligheid over. Bij kinderen en levertransplantaties zou er bijvoorbeeld een verhoogd risico zijn. Ander onderzoek suggereert dat ook tacrolimus, een middel dat deze vrouw nam, de kans op allergie-overname vergroot. Het medicijn onderdrukt het afweersysteem om de kans op afstoting van donororganen te verkleinen.

Of de vrouw, die na een aantal tests na behandeling inderdaad allergisch bleek voor pinda’s – en amandelen, cashewnoten, kokosnoten en hazelnoten – de rest van haar leven met de overgevoeligheid zal zitten, is onduidelijk. Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat het na verloop van tijd weer zal verdwijnen. Tot dan wordt de vrouw, nu wel met twee gezonde longen, door allergologen onderzocht.

Bronnen: Transplantation Proceedings, Live Science

KIJK 1/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens