Nieuwe pleister signaleert ziektes in het bloed

kijkmagazine

21 September 2015 11:00

Een piepkleine plakker herkent eiwitten die ziekten als malaria en het dengue-virus dragen.

Weinig mensen lopen er warm voor: bloedprikken in het ziekenhuis. En dan dien je ook nog de resultaten van het laboratoriumonderzoek geduldig af te wachten. Australische wetenschappers van de University of Queensland hebben voor deze vorm van diagnostisering een mogelijk alternatief ontwikkeld: een nanopleister die ziekten in het bloed kan detecteren.

Naaldjes

De pleister betreft een siliconen chip die (voor mensen) een kleine vierkante centimeter groot moet zijn. Het plaatje is volgepakt met microscopisch kleine naaldjes die – pijnloos – op de huid kan worden aangebracht. De naaldjes kunnen vervolgens ziekte-eiwitten signaleren in het bloed dat langs deze pleister stroomt.

Tests op muizen hebben veelbelovende resultaten opgeleverd. De nanopleisters waren in staat om binnen een uur kwaadaardige eiwitten in het knaagdierenbloed te registreren. De onderzoekers hebben nu toestemming gekregen om commerciële prototypen voor mensen te ontwikkelen. Binnen enkele jaren verwachten ze klinisch onderzoek paraat te hebben, evenals de technologie om eigenhandig je bloedtests te analyseren.

Tegen overbehandeling

Volgens hoofdonderzoeker Simon Corrie zal de technologie het meest van pas komen bij detectie van tropische ziekten, vooral in afgelegen gebieden en ontwikkelingslanden. Daar bestaat immers minder toegang tot adequaat laboratoriumonderzoek. Meer bloedonderzoek kan (preventieve) overbehandeling van malaria bovendien indammen, zo stelt Corrie. Het overdadig bestrijden van malaria maakt het virus resistent tegen bestaande medicatie.

Maar ook op de westerse markt lijkt de nanopleister meer dan welkom. Een pijnloze plakker met snel resultaat is tenslotte aantrekkelijker dan die dikke naald van een bloedprik. Naast de diagnosechip van Queensland zijn er ook andere vergelijkbare pleisters in de maak. Zo wordt er gewerkt aan een insulinepleister die de dagelijkse injecties van suikerziektepatiënten kan vervangen. En vorige week berichtte KIJK over een eiwitpleister die de schade na een hartaanval kan herstellen.

Bronnen: ScienceAlert, The Sydney Morning Herald

Beeld: Varrax


Meer Mens