Nobelprijs vrede voor ‘ruziesusser’

Naomi Vreeburg

11 October 2019 11:46

Abiy ahmed

Abiy Ahmed Ali, de premier van Ethiopië, is zojuist uitgeroepen tot de winnaar van de Nobelprijs voor de vrede.

De media speculeerden weer volop over de personen die de Nobelprijs voor de vrede dit jaar zouden winnen. Een van de veelgenoemde namen was die van de Zweedse Greta Thunberg, die op 16-jarige leeftijd al aardig aan de weg timmert als klimaatactivist. Maar nee. De Ethiopische premier Abiy Ahmed Ali ging er met de winst vandoor.

Bemiddelaar

Abiy Ahmed is bekroond als winnaar vanwege zijn inspanningen voor vrede en internationale samenwerking, liet het Noorse Nobelcomité vandaag weten. “En in het bijzonder zijn initiatief om het grensconflict met buurland Eritrea op te lossen.” De premier zette een punt achter het al twintig jaar durende conflict tussen Ethiopië en Eritrea. Een strijd die tienduizenden mensen het leven kostte. Onder meer reisde Abiy Ahmed hiertoe af naar Eritrea om met president Isayas Afwerki om de tafel te gaan.

Maar niet alleen hier speelde de premier van Ethiopië de rol van bemiddelaar. Dit jaar vloog Abiy Ahmed namelijk naar Khartoum, de hoofdstad van Soedan, om hier een burgeroorlog af te wenden. Hiertoe liet hij Soedanese militairen in gesprek gaan met de oppositie van het land.

9 miljoen

En alsof het nog niet genoeg is, zet de premier zich in eigen land keihard in voor gelijke rechten. Zo benoemde hij dit jaar bijvoorbeeld de eerste vrouwelijke president van Ethiopië.

Niet alleen brengt de Nobelprijs voor de vrede Abiy Ahmed eeuwige roem; ook ontvangt hij een bedrag van maar liefst 9 miljoen Zweedse kroon. Omgerekend is dit ruim 800.000 euro. En zo te horen, verdient de ruziesusser de prijs dubbel en dwars.

Bronnen: persbericht nobelprize.org, AD.nl

Beeld: Anadolu Agency/Getty Images

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!


Meer Mens