Born in the USA?

KIJK-redactie

28 July 2010 13:00

Als ergens iets onverklaarbaars of geheimzinnigs gebeurt, zijn er altijd mensen die roepen dat het om een samenzwering gaat. Hoe ontstaan die verhalen en wat is ervan waar? Deze maand: waarom Barack Obama geen Amerikaan is en dus nooit president had mogen worden.

Anderhalf jaar is Barack Obama nu president van de Verenigde Staten van Amerika. De wonderen die van hem werden verwacht, zijn uitgebleven. In Afghanistan gaat de oorlog gewoon door, met de Amerikaanse economie blijft het aanmodderen en zijn grote plan voor de gezondheidszorg kreeg hij slechts met veel moeite aangenomen. En alsof dat nog niet genoeg kopzorgen zijn, begon in de Golf van Mexico een oliebron leeg te lopen.

In Europa, waar we met z’n allen erg blij waren dat het Witte Huis weer een bewoner kreeg die de indruk geeft weleens een boek te lezen, groeit de teleurstelling over Obama. Hij blijkt toch vooral een Amerikaanse president te zijn; menig bezoek overzee wordt op het laatste moment geschrapt vanwege binnenlandse verplichtingen. Ook in de VS is Obama al lang niet meer zo populair als vlak na zijn verkiezingsoverwinning.

Dat overkomt alle Amerikaanse presidenten, maar in dit geval is er meer aan de hand. Eén op de drie Amerikanen heeft echt een gloeiende hekel aan de ‘socialist’ Obama. Zijn huidkleur speelt daarbij ook een rol. Miljoenen Amerikanen denken zelfs dat hij illegaal in het Witte Huis zit. Barack Obama zou namelijk niet in de VS zijn geboren, een feit dat door zijn medestanders en het merendeel van de media angstvallig wordt verzwegen.

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 9/2010, in de winkel van 30 juli t/m 26 augustus. De tekst werd geschreven door Leo Polak.

Meer informatie:

Beeld: AFP/ANP


Meer Artikelen