‘Om de hals van de vrouw zat een zwartleren band’

KIJK-redactie

2015-08-27 11:00:49

Ronald Giphart - verbaasd

KIJK-columnist Ronald Giphart over de kick om te worden geslagen en vernederd tijdens seks.

Achteloos zaten we op de bank te zappen toen op een van de tv-kanalen de term ‘BDSM’ viel, uitgesproken door een vrouw van middelbare leeftijd in een glanzend rubberen pakje en een kinky zweepje in haar hand. BDSM? Mijn gezin keek direct naar mij, omdat ik mezelf in KIJK steevast presenteer als zelfbenoemd professor in de sekskunde. Om de hals van de vrouw zat een zwartleren band met daarin een glimmende rode pingpongbal, bedoeld om haar mond te snoeren.

“Wat heeft dat met seks te maken?” wilde een van mijn gezinsleden weten. “Och, dat zijn spelletjes voor volwassenen. Sommige mensen houden ervan elkaar een beetje te plagen en pijn te doen. Dat vinden ze spannend en daar trekken ze dan speciale toneelkleding voor aan”, zei ik vergoelijkend, alsof het verschijnsel daarmee was verklaard. “Waarom houden mensen ervan te worden vastgebonden en geslagen?” vroeg een ander. Een derde wilde weten hoe het in godsnaam kan dat pijn ook lekker kan zijn. Daar kon ze zich niets bij voorstellen.

Ik kwam niet verder dan stotteren dat BDSM te maken heeft met sadomasochisme en bondage, en dat volgens onderzoek 50 procent van de mensen in meer of mindere mate weleens heeft geëxperimenteerd met knevelen, blinddoeken en rollenspel. Wat was er eerder, vroeg een van mijn gezinsleden zich af: mensen die ervan opgewonden raken te slaan of mensen die het prettig vinden te worden geslagen? Ik moest het antwoord schuldig blijven.

Later zocht ik op internet naar achtergronden en antwoorden. Zoals het altijd gaat: er ging een wereld open. BDSM is een afkorting van BDDSSM, oftewel bondage (vastbinden), discipline (bestraffing), dominance (onderdrukking), submission (onderwerping), sadism en masochism.

Heel belangrijk, begreep ik, is de zogenoemde subspace; de roes waarin de beoefenaars van BDSM kunnen raken als zij (langdurig) worden onderdrukt of gepijnigd. Lekkere stofjes als endorfine en serotonine schijnen bij zo’n subspace door het lichaam te gieren, waardoor ‘pijn’ als aangenaam en verdovend wordt ervaren. Een gevaar van zo’n subspace, las ik, is de zogenoemde subdrop; de emotionele terugval die (langdurige) seksuele onderdrukking kan veroorzaken.

Mijn zoektocht naar achtergronden van al dit vrolijke gemartel bracht me bij de site www.marijkespraktijken.nl van psycholoog Marijke Vonk, die zichzelf sex-positive en kink-friendly noemt. Voor wie in de onderwerp is geinteresseerd: op haar pagina staan vele wetenschappelijke artikelen over de fascinerende wereld van duimboeien, dwangbuizen, tepelklemmen, prikwieltjes en honderden andere martelwerktuigen, stopwoordjes en de seksuele kick die het kan geven te worden vernederd of te vernederen. Fijn dat ik deze site ontdekte; kan ik daar voortaan mijn gezin heel leep naar doorverwijzen.

Ronald Giphart staat met zijn column in elk nummer van KIJK. Deze tekst werd eerder gepubliceerd in KIJK 1/2015.

Beeld: Erik de Klein



Podcast KIJK en luister via JUKE







Meer Artikelen

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys