Operatiematerieel voorzien van chip

Naomi Vreeburg

27 February 2019 11:12

chips

Met behulp van chips wordt automatisch bijgehouden welke instrumenten de OK ingaan en verlaten.

Je kent het wel uit ziekenhuisseries: chirurgen vragen de assistenten continu om tangen, scalpels en scharen aan te geven tijdens een operatie. Al deze apparaten moeten voor en na de ingreep worden geteld. Ook moet een assistent bijhouden welk instrument wanneer wordt gebruikt. En dit kost tijd, veel tijd. Het Reinier de Graaf Ziekenhuis heeft de afgelopen maanden samen met de TU Delft een technologie getest die hier verandering in moet brengen.

En wel met een volgsysteem voor de instrumenten. De apparaten worden voorzien van op afstand uitleesbare chips (RFID’s). Een antenne in de operatiekamer kan de signalen van deze chips opvangen. Wanneer de assistent of chirurg een schaar of tang van de instrumententafel pakt, verschijnt dit op een laptopscherm. Zo houdt het systeem bij of een apparaat wordt gebruikt of niet.

Lees ook: Chip zou kanker sneller opsporen

Tijd en geld

Omdat de instrumenten kunnen worden gevolgd, weten de chirurgen zeker dat alle apparaten die de OK ingaan er ook weer uitgaan. (En dat er geen instrumenten zijn achtergebleven in de patiënt. Iets dat overigens zelden gebeurt.) Het tellen verloopt door deze chips bovendien automatisch en dat scheelt dus veel tijd. Inmiddels zijn er in het Reinier de Graaf Ziekenhuis tien kijkoperaties met de technologie uitgevoerd.

Maar tijdsbesparing is niet het enige voordeel dat deze track-and-tracetechniek oplevert. De chips moeten uiteindelijk ook voor geld- en materieelbesparing zorgen. Als er één instrument versleten is, gooien artsen vaak het hele setje apparaten weg. Met behulp van de chips kunnen ze echter precies bijhouden hoe vaak bepaalde instrumenten zijn gebruikt en welke dus daadwerkelijk aan vervanging toe zijn. Hoef je niet het hele setje voor de zekerheid in de prullenbak te mikken.

Verbetering van chips

Maar de TU Delft en het Reinier de Graaf Ziekenhuis zijn nog niet klaar met het systeem. Zo willen ze de kracht van de antennes versterken, de antennes integreren in de muren (nu gaat het om platte antennes op de muren) en de gereedschappen ook kunnen volgen buiten de OK. Altijd puntjes voor verbetering natuurlijk.

Bronnen: NRC, De Ingenieur

KIJK 3/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens