Oscarwinnaar veroorzaakt sluiting restaurant

KIJK-redactie

17 March 2010 16:00

Het zijn mooie tijden voor de makers van The cove. Eerst kregen ze een Oscar voor hun documentaire over dolfijnenjacht, bijna gelijktijdig zorgt hun filmproductie ervoor dat een duur sushirestaurant in Santa Monica door de mand viel omdat het walvisvlees serveerde.

The cove brengt de walvis- en dolfijnenjacht in Japan in beeld met behulp van verborgen camera’s en undercoveracties. In een van de scènes laat medeproducer Charles Hambleton zien dat in het chique sushirestaurant The hump illegaal walvisvlees wordt geserveerd.

In de documentaire bestellen twee veganisten een heel scala aan sushigerechten (totale kosten: 600 dollar). Eén van de gangen bestaat uit kujira, zoals de bediening het noemt; de Japanse term voor walvis. De filmmakers onderzochten het gerecht en het bleek om de Noordse vinvis te gaan. Dit is een bedreigde walvis van maximaal 20 meter die in Japan af en toe gevangen wordt voor ‘wetenschappelijke doeleinden’.

Naar aanleiding van deze film namen de Amerikaanse autoriteiten het restaurant onder de loep. Zij kwamen tot dezelfde conclusie als de filmmakers: er werd walvis geserveerd. Het in bezit hebben of verkopen van dit dier is in strijd met de Amerikaanse Marine Mammal Protection Act, ter bescherming van zeezoogdieren. De maximale straf bij overtreding van deze wet is één jaar cel en 20.000 dollar boete. De imagoschade van de eetgelegenheid zal waarschijnlijk erger zijn.

Bronnen: The New York Times


Meer Mens