Oude woning Anne Frank in 360 graden te zien

Laurien Onderwater

13-06-2019 14:59:47

Anne Frank Google

Met Google Arts and Culture kun je het oude huis van het wereldberoemde, joodse meisje bezichtigen.

Op 12 juni zou Anne Frank negentig zijn geworden. Ter ere daarvan heeft de Anne Frank Stichting in samenwerking met Google het voormalige woonhuis van de familie Frank – op Merwedeplein 37-2 in Amsterdam – zichtbaar gemaakt in Google Arts and Culture. Dat is een soort indoorversie van Street View die dezelfde 360-gradentechnologie gebruikt.

Lees ook:

Merwedeplein

Otto, Edith, Anne en Margot Frank woonden ruim zeven jaar op Merwedeplein voordat ze in 1942 vluchtten naar het achterhuis aan de Prinsengracht, waar ze uiteindelijk twee jaar ondergedoken zaten. In de woning op Merwedeplein kreeg Anne Frank op haar verjaardag haar, later wereldberoemde, dagboek cadeau en schreef er voor het eerst in.

Woningcorporatie Ymere kocht in 2004 het huis op en restaureerde het in de oorspronkelijke stijl in samenwerking met de Anne Frank Stichting. Jaren later, in 2017, kocht deze stichting het appartement alsnog over van Ymere.

Unieke beelden

De online tentoonstelling toont onder meer de slaapkamer die Anne Frank deelde met haar zus, Margot, evenals foto’s die haar kindertijd weergeven. Daarnaast kun je de enige bewegende beelden zien van Anne Frank die een jaar voordat ze onderdook, werd gefilmd. Voor het gemak hebben we hem ook hier geplaatst. Het meisje dat uit het raam hangt, is Anne Frank:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De nieuwe tentoonstelling is een poging om het verhaal van Anne Frank toegankelijker te maken voor het publiek, aldus Michelle Timmerman, Manager Public Affairs bij Google. De expositie zal ‘voor onbepaalde tijd’ te zien zijn.

Bronnen: CNET, NU.nl

Beeld: Collectie Anne Frank Stichting Amsterdam/Google Arts and Culture

KIJK 6/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes