‘Oude Grieken offerden mensen aan Zeus’

KIJK-redactie

15 August 2016 16:00

opofferen

Een opgegraven skelet bewijst mogelijk dat de Oude Grieken aan mensenoffers deden.

Het gerucht doet al duizenden jaren de ronde: op de Griekse berg Lycaeus zouden Oude Grieken ooit mensen hebben geofferd aan Zeus. Eerder konden wetenschappers dit niet bewijzen, maar nu hebben archeologen een skelet opgegraven dat dit verhaal lijkt te ondersteunen.

‘Koning offerde zoon’

Het skelet – dat circa drieduizend jaar oud is en een mannelijke tiener lijkt te zijn – werd ontdekt op de berg Lycaeus. Deze berg staat bekend als een locatie waar dierenoffers werden gebracht. Zij werden geofferd aan Zeus, de Griekse god van de hemel en de donder.

Maar waarschijnlijk bleef dit dus niet bij dieren, iets wat verschillende oude literaire bronnen al suggereerden. Zo schreef de Oud-Griekse schrijver Pausanias over een koning, genaamd Lycaon, die op deze berg zijn zoon zou hebben geofferd, waarna hij veranderde in een wolf.

Rituele dood

Het is overigens nog niet helemaal zeker dat er bij het gevonden skelet sprake was van een rituele dood. Wel heeft het daar alle de schijn van. “Of het nu een offer is of niet, dit is een offeraltaar”, zegt hoofdonderzoeker Gilman David Romano tegen het Amerikaanse persbureau Associated Press. “Het is dus niet een plek waar je een individu zou begraven.”

Sinds 2007 zijn archeologen het enorme altaar aan het uitgraven. Eerder werden er al overblijfselen gevonden van drinkbekers, dierlijke en menselijke beelden, vazen, munten en een enorme hoeveelheid dierlijke offers. Tot nu toe is nog slechts 7 procent van het gebied opgegraven, dus mogelijk volgen er nog meer menselijke overblijfselen.

Bronnen: Washington Post, Live Science


Meer Mens