Dit is de oudste man met een nieuw gezicht

Laurien Onderwater

17 September 2018 15:59

gezichtstransplantatie

De 65-jarige Canadees heeft na zeven jaar wachten eindelijk een nieuw gezicht gekregen, nadat hij zwaar gewond was geraakt door een jachtongeval.

Er zijn genoeg dagelijkse bewegingen die voor ons doodnormaal zijn. Zo is er voor de meesten onder ons niks bijzonders aan kauwen. Maar voor Maurice Desjardins is dat het wel; de 65-jarige Canadees kon niet goed kauwen, ademen en ruiken, doordat zijn gezicht na een jachtongeval zwaar was aangedaan. Dankzij een gezichtstransplantatie worden deze handelingen ook voor hem weer heel gewoon.

Lees ook: Fransman heeft twee (!) gezichtstransplantaties gehad

Misvormd gezicht

Desjardins’ gezicht was erg misvormd, doordat een jachtongeval in 2011 zijn gezichtszenuwen, -spieren en -botten zwaar had beschadigd. In de loop van de jaren hebben chirurgen met cosmetische ingrepen geprobeerd zijn gelaat enigszins normaal te laten lijken. Maar op de plek waar de neus hoort te zitten, zaten bij Desjardins nog steeds twee grote gaten en zijn mond was ook nog misvormd.

Hierdoor kon de Canadees nauwelijks ruiken en eten, kwijlde hij voortdurend en moest hij ademhalen via een gat in zijn luchtpijp. Bovendien leed de man erg veel pijn.

Dertig uur opereren

Het heeft lang geduurd, voordat een medisch team een geschikte donor voor Desjardins vond, maar dit jaar was het eindelijk raak. Een team van negen chirurgen – onder leiding van Daniel Borsuk in het Maisonneuve-Rosemont-ziekenhuis in Montréal – was 30 uur in de weer om Desjardins een nieuw gezicht te geven. De operatie vond in mei al plaats, maar is onlangs pas bekend gemaakt.

Eerst verwijderde een groep chirurgen het gezicht van de donor (een man die hersendood was verklaard) – een operatie die 12 uur duurde. Tegelijkertijd verwijderde een andere groep chirurgen Borsuks gezicht en liet alleen zijn ogen, bovenoogleden en voorhoofd achter – een proces van 17 uur. Daarna moesten gespecialiseerde artsen het donorgezicht bevestigen aan Desjardins hoofd.

Revalideren

Desjardins bracht vervolgens twee maanden door in het ziekenhuis om te herstellen voordat hij naar een revalidatiecentrum ging. Nu kan de man slikken, kauwen en zelfs glimlachen. Praten lukt echter nog steeds niet, maar hij is bezig met het opnieuw leren van die vaardigheid.

De 65-jarige – die de oudste man blijkt te zijn die een gezichtstransplantatie heeft ondergaan – moet wel de rest van zijn leven immunosuppressieve medicijnen slikken om het risico te verkleinen dat zijn lichaam het getransplanteerde gezicht afstoot.

Bronnen: The National Post, Popular Mechanics

KIJK 9/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens