Oeroude, menselijke voetafdrukken zijn mogelijk oudste in Amerika

Karlijn Klei

2021-09-25 15:00:30

voetafdrukken

22.500 jaar oude voetafdrukken die archeologen in Nieuw-Mexico ontdekten, zouden het oudste bewijs zijn voor de aanwezigheid van de mens in het werelddeel.

Hoewel er de afgelopen jaren steeds meer onenigheid over lijkt te zijn, pinnen archeologen de vestiging van de mens in Amerika over het algemeen ergens tussen 11.000 en 13.000 jaar geleden. Recent ontdekte gefossiliseerde voetafdrukken in Nieuw-Mexico suggereren dat dat veel eerder gebeurde: tussen de 21.000 en 23.000 jaar geleden.

Lees ook:

Modderspoor

De archeologen vonden de afdrukken in wat ooit een meeroever was in het huidige White Sands National Park in het zuiden van Nieuw-Mexico. Waar het gebied nu bekendstaat om de uitgestrekte witte duinen – vandaar de naam – was het duizenden jaren geleden tijdens de laatste ijstijd behoorlijk groen.

De mammoeten en gigantische luiaards die er leefden waren, volgens het onderzoek dat archeologen onlangs in vakblad Science publiceerden, niet alleen.

Datering

De voetafdrukken, die volgens de onderzoekers afkomstig zijn van voornamelijk kinderen en tieners, zijn  waarschijnlijk ergens tussen de 21.000 en 23.000 jaar oud. Dit concludeert het team op basis van de koolstofdatering van zaden van vaste waterplant spiraalruppia (Ruppia cirrhosa) in het gesteente.

“Het bewijs is erg overtuigend en zeer opwindend”, vertelde archeoloog Tom Higham en expert koolstofdatering (Universiteit Wenen) aan Nature. “Ik ben ervan overtuigd dat deze voetafdrukken werkelijk zo oud zijn als de onderzoekers claimen.”

Bronnen: Science, EurekAlert!, phys.org, Nature

Beeld: National Park Service, USGS en Bournemouth University

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys