Perfusiesysteem behoudt kwaliteit van donorlevers

Annelies Bes

12 November 2020 11:59

Chirurgen transplanteren succesvol eerste donorlever na ruim 13 uur aan nieuw perfusiesysteem

Chirurgen transplanteerden succesvol de eerste donorlever die ruim 13 uur aan een nieuw perfusiesysteem was aangesloten.

Zodra een donorlever ter beschikking komt, moet deze zo snel mogelijk worden getransplanteerd in de patiënt. De kwaliteit van het orgaan neemt namelijk snel af tot het onbruikbaar is. Om de transplantatietijd op te rekken en de kans van slagen te vergroten, ontwikkelde het bedrijf OrganOx een speciaal perfusiesysteem.

Afgelopen maand hebben chirurgen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voor de eerste keer in Nederland een donorlever succesvol getransplanteerd die 13,5 uur aan dit apparaat was aangesloten.

Lees ook:

Zuurstof

De machine bootst de natuurlijke omstandigheden in het menselijk lichaam na. Zodra de lever wordt gekoppeld aan het perfusiesysteem warmt deze op tot lichaamstemperatuur. Ook wordt het orgaan constant voorzien van zuurstofrijk bloed, medicatie en reageert het op schommelingen in de bloeddruk.

Doordat de lever functioneel blijft, kunnen artsen de kwaliteit van de lever nauwlettend in de gaten houden en inschatten of deze voldoende gezond is voor transplantatie.

Lees meer over nieuwe methodes die afgekeurde donororganen geschikt kunnen maken voor transplantatie in KIJK 11/2020. Hier te bestellen.

“In de oude situatie zouden we de lever die we nu hebben getransplanteerd waarschijnlijk afkeuren, omdat er twijfel ontstond over de kwaliteit. Door de metingen die we dankzij de machine kunnen doen, wisten we zeker dat de lever goed genoeg was”, vertelt Ian Alwayn, transplantatiechirurg bij het LUMC. “Daarnaast verkorten we hiermee de tijd dat het orgaan zonder zuurstof zit en dus afneemt in kwaliteit.”

perfusiesysteem
Lever aangesloten op het perfusiesysteem.

24 uur

Verwacht wordt dat het aantal levertransplantaties in de toekomst zal toenemen door inzet van de machine. Zonder het perfusiesysteem moet de donorlever binnen 10 tot 12 uur getransplanteerd zijn. Eenmaal gekoppeld aan het OrganOx-systeem kan de lever tot 24 uur na verwijdering bij de donor overleven. Dit geeft het operatieteam meer tijd om de transplantatie voor te bereiden en uit te voeren. Bovendien kan de operatie worden verplaatst naar kantooruren wanneer er meer personeel aanwezig is ter ondersteuning.

De eerste donorlever is in totaal 13,5 uur aangesloten geweest en daarna succesvol getransplanteerd. Vorige week is de patiënt zonder complicaties ontslagen uit het ziekenhuis.

Bronnen: LUMC, OrganOx

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens