Picture Perfect: gruwelijke goudwinning

Laurien Onderwater

2021-02-15 09:00:00

goud

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: gouden rivier vanuit het ISS gefotografeerd.

Alsof er vloeibaar goud door het Amazonewoud vloeit. En hoewel die gloed gewoon zonlicht is dat weerkaatst op het modderige water, bevindt zich er in dit gebied (de Peruaanse deelstaat Madre de Dios) wel degelijk goud. En dat trekt helaas illegale gouddelvers aan.

Lees ook:

Goudmijnen

Links op de foto, die vanuit het ISS is genomen, zie je de Peruaanse Inambaririvier. De brede stroken rechts zijn het resultaat van dagbouw (open-pit mining) – een uiterst vervuilende manier van goud delven.

Madre de Dios (‘moeder Gods’) is de thuisbasis van een van de grootste onafhankelijke goudmijnindustrieën op aarde. Maar liefst 30.000 kleinschalige mijnwerkers (die buiten de overheidsvoorschriften om werken) zoeken in dit gebied naar goud en vernietigen alles wat ze onderweg tegenkomen. Volgens een studie uit 2011 in PLOS One is goudwinning dan ook de grootste oorzaak van ontbossing in deze regio.

goud
Madre de Dios vanuit het ISS gefotografeerd. © NASA/ISS

Bronnen: NASA Earth Observatory, Live Science

Beeld: NASA/ISS

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde