Picture Perfect: Manhattanhenge

Laurien Onderwater

04-06-2018 08:59:16

Manhattanhenge

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: spectaculaire zonsondergang in New York.

Heb je Stonehenge al jaren op je bucket list staan, maar kom je er maar niet aan toe? Hoeft ook niet, je kunt het monument van je lijst halen en er iets veel coolers voor in de plek zetten: Manhattanhenge (een term bedacht door Neil deGrasse Tyson in 1996). In de luxe wijk Manhatten in New York vond vorige week woensdag namelijk een spectaculaire zonsondergang plaats.

Twee keer per jaar is deze zonnewende te zien wanneer de zon – gezien vanaf de aarde – de noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt. In New York betekent dat dat de zon precies tussen de wolkenkrabbers ondergaat en tegelijkertijd de noord- en zuidkant van de straat verlicht. Het verschijnsel is enorm populair en veel New Yorkers kwamen dan ook de straat op om het perfecte kiekje te schieten. En geef ze eens ongelijk.

Klik op de foto om hem te vergroten. © Eduardo Munoz Alvarez/Getty Images/AFP

Beeld: AFP

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis