Picture Perfect: gedurfde reddingsactie

Laurien Onderwater

07-12-2020 09:00:00

giraffen

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: in Kenia worden giraffen op een wel heel bijzondere manier vervoerd.

Sinds 2011 leven er op het eiland Longicharo in Kenia enkele rothschildgiraffen, een bedreigde ondersoort van de giraf. Longicharo was lange tijd verbonden met het vasteland en vormde dus een schiereiland. Maar door overstromingen heeft het eiland steeds meer grond moeten inleveren. Het is daardoor ook zijn verbinding met het vasteland verloren.

Niet alleen de lokale dorpen zijn hierdoor in gevaar gekomen, ook die paar rothschildgiraffen. En dus moesten ze worden verhuisd. Rangers van het Ruko Community Wildlife Conservancy voerden die reddingsactie, samen met onder andere de non-profitorganisatie Save Giraffes Now, op een wel erg onconventionele manier uit. Maar met al dat water zat er niks anders op: de dieren moesten per veerboot worden vervoerd.

Hoewel de overtocht er grappig en ietwat geïmproviseerd uitziet, hebben de rangers de reis maandenlang voorbereid. Technici moesten de veerboot zodanig aanpassen dat hij de grote zoogdieren kon vervoeren. En de giraffen moesten natuurlijk wennen aan de vreemde veerboot.

De eerste giraf, Asiwa geheten, is onlangs vervoerd en de rest van de groep zal snel volgen. Asiwa kreeg een roesje en een kap over zijn ogen om de overtocht zo ontspannen mogelijk te laten verlopen. Eenmaal aangekomen op het vasteland van Kenia plaatsten rangers de rothschildgiraf in een recent opgericht reservaat.

Bron: Gizmodo

Foto’s: Ami Vitale/Save Giraffes Now

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?