Picture Perfect: spinnenkoppen

Laurien Onderwater

16-12-2019 08:59:00

spinnen

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: dit kom je liever niet tegen in je huis.

Wat verwacht je aan te treffen als je in een nestkast tuurt naar buideleikelmuizen (Cercartetus concinnus). Juist ja, buideleikelmuizen. Maar dat is niet waar natuurbeschermers van Bush Heritage Australia op stuitten. Wat zij aantroffen, is een ware nachtmerrie.

De nestkast was overgenomen door een grote groep jachtkrabspinnen, in Australië huntsman spiders genoemd. En je verwacht het misschien niet, maar daar waren de natuurbeschermers ook erg blij mee.

Bush Heritage Australia is een non-profitorganisatie die land in heel Australië koopt en beheert in een poging de flora en fauna te behouden. Een van deze regio’s zijn pijlen op heeft gericht, is het Monjebup North-reservaat in West-Australië. Jarenlang was het grondgebied voor landbouw bedoeld, maar nu beginnen er eindelijk weer inheemse bomen en struiken te groeien en gedijen verschillende diersoorten er, waaronder de buideleikelmuis.

Dat de jachtkrabspin er ook bivakkeert, geeft aan dat het ecosysteem in het reservaat aan de betere hand is en er genoeg voedsel voorhanden is.

Bronnen: Bush Heritage, IFLScience

Beeld: Bush Heritage

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's