Raket richting ISS maakt noodlanding

Laurien Onderwater

11-10-2018 11:44:31

noodlanding

Een Sojoez-raket met aan boord twee astronauten heeft vandaag een noodlanding moeten maken toen hij onderweg was naar het internationaal ruimtestation ISS. 

De Russische raket was vanmorgen vanaf het Kosmodroom van Bajkonoer in Kazachstan gelanceerd. Toen de eerste trap, waarmee de raket was losgekomen van de grond, moest worden losgekoppeld, ging het mis. De Sojoez-raket moest de vlucht afbreken en een noodlanding maken in Jezqazğan (Kazachstan), zo’n 650 kilometer van het kosmodroom.

Links astronaut Aleksej Ovtsjinin van Roskosmos en rechts Nick Hague van de NASA. © Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Aan boord van de raket waren twee astronauten: de Amerikaan Nick Hague en de Rus Aleksej Ovtsjinin. Ze zijn veilig geland en hebben na de noodlanding contact gehad met de vluchtleiding en met reddingsdiensten die onderweg zijn. Wat er precies mis is gegaan, is nog niet duidelijk. Een commissie wordt aangesteld om de kwestie te onderzoeken.

Update: de twee astronauten zijn uit de capsule gehaald en ongedeerd. Ze worden naar Moskou gebracht.

Bekijk hier het filmpje van de lancering:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: ANP, NASA

Beeld: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes