Rechter geeft toestemming voor berging uit Titanic

André Kesseler

20 May 2020 14:59

titanic

Een Amerikaans bedrijf wil een iconisch voorwerp uit het beroemde wrak halen.

Het wrak van het legendarische, in 1912 gezonken passagiersschip wordt beschouwd als een begraafplaats voor de 1522 passagiers en bemanningsleden die bij de ramp om het leven kwamen. Alle rechten worden daarom beheerd door het in Atlanta gezetelde RMS Titanic Inc, dat meer dan 5500 items uit het wrak in bezit heeft en die ook regelmatig in verschillende landen tentoonstelt.

Uitgerekend dat bedrijf wil graag de Marconi draadloze telegraafmachine naar boven halen. Die plannen zijn tegen het zere been van US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), die met een rechtszaak het publieke belang wil verdedigen.

Lees ook:

Chaos en paniek

RMS Titanic Inc diende een plan van 60 pagina’s in om de telegraaf op te halen die na de botsing met de ijsberg gebruikt werd om noodoproepen te versturen naar schepen in de buurt. Aangenomen wordt dat de telegraaf nog steeds in de radioruimte staat, die zich in de in de buurt van de beroemde grote trap bevindt.

titanic

Het bedrijf liet tijdens de rechtszaak weten: “De korte uitzendingen tussen de draadloze operators van die schepen, staccato-uitbarstingen van informatie en emotie, vertellen het verhaal van het wanhopige lot van Titanic die nacht: de verwarring, chaos, paniek, nutteloosheid en angst.”

titanic

RMS Titanic Inc., dat kortgeleden nog maar net een faillissement kon afwenden, wil de telegraaf met een mini-onderzeeër ophalen, zodat het cruciale apparaat voor toekomstige generaties veiliggesteld kan worden. Het NOAA daarentegen denkt dat het apparaat omgeven is door de stoffelijke resten van de overledenen en daarom met rust gelaten moeten worden.

Historisch belang

De Amerikaanse rechter Rebecca Smit ging daar niet in mee. Zij oordeelde dat de telegraaf van groot historisch belang is en dat het apparaat zeer waarschijnlijk binnenkort verloren zal gaan doordat het wrak van de Titanic in rap tempo vergaat. Het apparaat zal volgens Smith “Bijdragen aan de erfenis die is achtergelaten door het onuitwisbare verlies van de Titanic, degenen die het hebben overleefd en degenen die hun leven hebben gelaten tijdens het zinken”.

Bronnen: NOAA/The Guardian

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens