Redt ananas de mens?

KIJK-redactie

06-11-2015 11:00:55

Als de aarde opwarmt, wordt voedsel verbouwen lastiger. Gelukkig schuilt er hoop in het DNA van de ananas.

Mierzoet en bovendien heerlijk sappig: de ananas. Maar wist je ook dat deze plant extreem goed tegen droogte kan? Wetenschappers hebben na lang zoeken de genen gevonden die daarvoor verantwoordelijk zijn. En nu willen ze deze bijzondere eigenschap van de ananas ‘lenen’ om voedselgewassen als rijst net zo tolerant voor droogte te maken als de zoete vrucht.

Ananasplanten houden er, in tegenstelling tot veel andere voedselgewassen, een bijzonder waterzuinige manier van fotosynthese op na: tot wel vijf keer zo zuinig. Eenvoudig gezegd komt dit doordat de poriën van de ananas overdag dicht blijven zitten en pas ’s nachts open gaan als het koeler en vochtiger is. Zo verdampt de plant op het heetst van de dag dus bijna geen kostbaar vocht.

Wetenschappers van de University of Illionois onderzochten de genetische eigenschappen van de hittebestendige ananas. Ze ontdekten dat de waterbesparende genen van de ananas zich in een bepaalde vorm ook in gewassen als rijst en sorghum ophouden, maar niet goed meer functioneren. Maar met de juiste technieken is het volgens de Amerikanen mogelijk om de ‘ananasgenen’ in deze belangrijke voedselgewassen weer te activeren. Hierdoor zouden ze net als de ananas veel beter tegen droogte kunnen en dus ook te kweken zijn in gebieden waar dat eerst wegens de hitte niet had gekund.

Bronnen: Nature, ZME SciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens