‘Historici moeten de ultieme myth busters zijn’

KIJK-redactie

2021-01-15 11:59:00

Richard Evans

E1B057 Sir Richard Evans is Principal Investigator and overall director of the CONSPIRACY & DEMOCRACY project speaking about Conspiracy Theories at Hay Festival 2014. Hay on Wye Powys Wales UK Credit: Jeff Morgan/Alamy Live News

De Britse professor Richard Evans weerlegt in een nieuw boek populaire samenzweringstheorieën over de Tweede Wereldoorlog en zegt daarmee iets over het heden.

Zelden is een geschiedenisboek meer over de actualiteit gegaan. De Britse historicus Richard Evans schreef een standaardwerk over complottheorieën rond nazi-Duitsland dat bijna leest als een handleiding hoe we nu met nepnieuws moeten omgaan. “Oude samenzweringstheorieën van de nazi’s steken de laatste tijd weer de kop op, soms in een nieuw jasje. Vaak om politieke doelen van nu te verwezenlijken.”

Evans weet waarover hij het heeft. Hij geldt als een van de meest vooraanstaande experts op het gebied van nazisme en de Tweede Wereldoorlog. Hij was tot zijn pensionering werkzaam aan de Universiteit van Cambridge en publiceerde decennialang over de moderne Duitse geschiedenis. Maar misschien nog de meeste bekendheid verwierf hij tijdens een rechtszaak eind jaren negentig. Daarin gaf hij een meerdere dagen durende getuigenis tegen David Irving, een ontkenner van de Holocaust. De ondervraging van Evans door Irving, die als zijn eigen advocaat optrad, was zo intens dat de zaak in 2016 is verfilmd onder de titel Denial. mede dankzij de getuigenis van Evans verloor Irving de rechtszaak, die draaide om de vraag of een collega van Evans hem een Holocaustontkenner had mogen noemen.

Al is hij inmiddels 73, nog steeds stelt Evans zich teweer tegen een verstoord beeld van de nazi’s en de Tweede Wereldoorlog. Door vijf populaire complottheorieën over de oorlog minutieus te ontwarren en ontkrachten, wil hij aantonen hoe absurd ze zijn. Het boek is direct bij het uitkomen in het Nederlands vertaald, getiteld Het nazisme en complottheorieën.

Dit is het begin van het interview met Richard Evans te vinden in KIJK 2/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 21 januari tot en met 17 februari.

Meer informatie:

Tekst: Philip Dröge

Beeld: Jeff Morgan 01/Alamy Stock Photo

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde