Rolstoel Hawking verkocht voor ruim 300.000 euro

Laurien Onderwater

09 November 2018 08:45

Hawking rolstoel veiling

Een collectie van eigendommen van Stephen Hawking, waaronder zijn iconische rolstoel, is voor een hoog bedrag onder de hamer gegaan bij Christie’s.

Op 22 oktober kondigde het Britse veilinghuis Christie’s aan om 22 eigendommen van de virtuoos Stephen Hawking te verkopen. Zo werden er vijf exemplaren van zijn proefschrift geveild, het script van een aflevering van The Simpsons waarin Hawking meespeelde, evenals een collectie van prijzen en medailles die de kosmoloog werden toegekend.

Maar het meest opvallende item dat het veilinghuis onder de hamer wilde brengen, was toch wel zijn gemotoriseerde rolstoel. En die is nu verkocht voor zo’n 300.000 pond, oftewel ruim 340.000 euro.

Lees ook: Stephen Hawkings stem naar zwart gat gestuurd

Op de schouders van reuzen

En dat terwijl Christie’s zelf had ingeschat dat de rolstoel tussen de 11.000 en 17.000 euro zou gaan opleveren. Van de dissertatie werd zelfs verwacht dat hij ongeveer tussen de 113.000 en 170.000 euro zou gaan opbrengen. Ook dat bedrag is ruimschoots overschreden. Het ondertekende proefschrift is geveild voor meer dan 670.000 euro.

Een van de gemotoriseerde rolstoelen van Hawking die onlangs onder de hamer is gegaan. © Christie’s

Hawkings proefschrift, getiteld ‘Properties of expanding universes’ en ondertekend met een bibberig handschrift. © Christie’s

Volgens Hawkings dochter Lucy gaf de verkoop “bewonderaars van zijn werk de kans om een aandenken te verwerven aan het buitengewone leven van onze vader in de vorm van een kleine selectie van suggestieve en fascinerende items”.

Uiteindelijk is met de collectie ruim twee miljoen euro opgehaald. Dat geld wordt goed besteed aan twee stichtingen: The Stephen Hawking Foundation die zich inzet om onderzoek naar kosmologie, astrofysica en fundamentele deeltjesfysica mogelijk te maken. En een deel van het geld gaat naar de Motor Neurone Disease Association die zich inzet voor ALS (amyotrofe laterale sclerose, de neurologische ziekte waar Hawking aan leed).

Naast eigendommen van Hawking, veilde Christie’s in de veiling On the Shoulders of Giants ook bezittingen van Charles Darwin, Albert Einstein en Isaac Newton.

Bronnen: Christie’s, The Guardian

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!

 


Meer Mens