Romeinse schatten gevonden op de zeebodem

Laurien Onderwater

17-05-2016 16:30:36

Schat gevonden bij Caesarea, Israël

Een toevallige ontdekking door twee duikers legde een van de grootste Romeinse onderwaterschatten bloot.

Droom je daar ook wel eens van? Je bent tijdens je vakantie aan het duiken en terwijl je langs de zeebodem zwemt, hoop je een oude schat te vinden. Het overkwam twee duikers uit Israël die aan het duiken waren vlakbij de haven van Caesarea – een dorp waar al tientallen jaren opgravingen worden gedaan.

Dat de mannen een scheepswrak aantroffen, was al een hele verrassing, maar het werd nog bijzonderder toen bleek dat het schip ruim 1600 jaar oude schatten herbergde.

Rijke vondst

Toen de duikers de zeebodem afspeurden en een stuk van een sculptuur aantroffen, zwommen ze gewoon door. Pas toen ze even verderop nog een deel van een beeld vonden, begon te dagen dat het hier weleens om een historische vondst zou kunnen gaan. De duikers meldden hun ontdekking bij de Israel Antiquities Authority, die vervolgens twee van hun eigen duikers erop afstuurde.

Ook zij kwamen niet met lege handen naar boven. Zo vonden de kikvorsmannen bronzen beelden, oude lampen en potten, diervormige objecten, ankers en duizenden muntstukken met daarop de Romeinse keizers Constantine en Licinius afgebeeld. Sommige objecten dateren uit de vierde eeuw, terwijl andere zelfs teruggaan naar de eerste en tweede eeuw.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Verhalenvertellers

Volgens maritiem archeoloog Martijn Manders van de Universiteit Leiden is deze vondst spectaculair te noemen. “Het bijzondere aan deze ontdekking is de archeologische context. De onthullingen zijn gedaan in een scheepswrak dichtbij een van de belangrijkste havens in de Romeinse geschiedenis. Deze artefacten vertellen samen een verhaal over die tijd.”

Hoe komt het dat duikers nu pas op dit wrak stuitten? “Dat komt door de zanderige zeebodem die continu verandert”, zegt Manders. “Vooral wanneer het stormt, vindt er veel verandering plaats op de bodem van de oceaan. Dingen die eerst goed verborgen lagen, worden dan opeens blootgesteld.”

Bronnen: Israel Antiquities Authority, Science Alert, Phys.org, Popular Mechanics

Beeld: Israel Antiquities AuthorityPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar