‘Samen slaap je beter’

Annelies Bes

26-06-2020 08:59:00

Slapen met partner verbetert de nachtrust

Het is niet alleen knus en fijn om naast iemand in slaap te vallen, volgens dit onderzoek slaap je ook efficiënter.

Een snurkende partner, een arm of been dat plots op je valt of een deken die genadeloos wordt weggetrokken. Samen slapen is niet altijd dolle pret. Maar om meteen de bedden uit elkaar te schuiven of jezelf naar een andere kamer te verhuizen gaat wel ver. En misschien is het zelfs nadelig.

Naast dat het natuurlijk ook fijn kan zijn om samen te slapen, biedt het zelfs voordelen voor de nachtrust. Dat is althans wat een nieuw onderzoek van wetenschapper Henning Johannes Drews van het Center for Integrative Psychiatry (ZIP) en zijn team onlangs schreven in Frontiers of Psychiatry.

Lees ook:

Polysomnografie

Om de relatie tussen nachtrust en slapen met of zonder partner te onderzoeken, lieten wetenschappers twaalf jonge, gezonde, heteroseksuele koppels vier dagen overnachten in een slaaplaboratorium. Ieder koppel sliep twee nachten in het bijzijn van de ander, en twee nachten gescheiden.

Het effect van samen slapen, is vaker onderzocht, maar werd vaak oppervlakkig gemeten aan de hand van het aantal bewegingen dat de proefpersonen maakten tijdens het pitten. Dit keer brachten onderzoekers de slaap gedetailleerd in beeld, met behulp van een dual simulatenous polysomnography. Bij deze methode vangt een apparaat (polysomnograaf), via een tros elektroden verbonden met de hoofdhuid, hersengolven op. Daarnaast meet het arm- en beenbewegingen, spierspanning, ademhaling en hartactiviteit. Uit deze mix van signalen bepaalden de onderzoekers vervolgens hoe lang de proefpersonen verkeerden in elk slaapstadium.

REM-slaap

Net als in eerder onderzoek zag het team dat het aantal arm- en beenbewegingen toenam wanneer koppels samen sliepen. Iets wat zij eerder associeerden met een slechtere nachtrust. Maar dit was tegenstrijdig met de rest van de resultaten. Het bleek namelijk ook dat de tijd in REM-slaap (REM staat voor rapid eye movement) van samenslapers toenam en bovendien minder vaak werd onderbroken. Dit is belangrijk want de REM-slaap wordt gelinkt aan het verwerken van emoties, opslaan van herinneringen en sociale interacties.

Daarnaast vonden de onderzoekers dat de slaappatronen van koppels die samen sliepen meer op elkaar begonnen te lijken. Deze synchronisatie van slaap was positief gelinkt aan de relatiesterkte: van partners die hun relatie hoger scoorden, synchroniseerde de slaap meer.

Tweerichtingsverkeer

“Uit voorgaand onderzoek is bekend dat er tweerichtingsverkeer geldt tussen de kwaliteit van de sociale relaties van de slaper en de kwaliteit van deze nachtrust. Ruzie verslechtert de slaap, een slechte slaap vergroot te kans op ruzie”, laat Gerard Kerkhof, slaapdeskundige aan de Universiteit van Amsterdam, desgevraagd weten. “Ook heeft dit betrekking op de relatie tussen de partners. Kortom, de gedachte is: samen slapen maakt de slaapomgeving ‘veiliger’, vermindert psychosociale stress en bevordert de continuïteit van de slaap.”

Toch heeft dit onderzoek ook kanttekeningen. Ten eerste deed aan het onderzoek een relatief kleine groep deelnemers mee. Daarnaast werd de verwachte invloed van meer REM-slaap, zoals vermindering van emotionele stress of vastleggen van herinneringen niet verder getest. Bijzonder is ook dat het team de hoeveelheid diepe slaap (een andere slaapfase) niet onderzocht.

Ten slotte zal uit vervolgonderzoek nog moeten blijken of deze voordelen ook standhouden in oudere stelletjes, in koppels waarvan de partner moeilijk slaapt of waarvan de partner hard snurkt.

Bronnen: Frontiers of Phychiatry, EurekAlert!, Gerard Kerkhof

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens