‘Seks verhoogt kans op hartaanval niet’

KIJK-redactie

22 September 2015 09:00

Hartpatiënten doen het vaak rustig aan tussen de lakens, maar volgens deskundigen is dit nergens voor nodig.

Onderzoekers van de Ulm University in Duitsland hebben een uitgebreide studie uitgevoerd naar het seksleven van mensen met een zwak hart. Hieruit zou blijken dat een vrijpartij zelden de aanleiding is voor een hartaanval.

Traplopen

Veel hartpatiënten durven het niet aan om zich in de slaapkamer (of elders) zo nu en dan eens lekker te laten gaan, zo meldden Dietrich Rothenbacher en zijn collega’s in het onderzoeksartikel dat pas verscheen in het vaktijdschrift Journal of the American College of Cardiology. De patiënten zouden bang zijn om opnieuw een hartaanval te krijgen. Toch was er tot nu toe maar weinig bekend over een mogelijk verband.

De onderzoekers beweren nu dat seksuele activiteit geen extra risico vormt voor een nieuwe hartaanval. Daar moet wel bij worden vermeld dat zij hierbij uitgaan van een vrijpartij die vergelijkbaar is met een korte wandeling of het beklimmen van twee trappen.

Voorlichting

Om tot deze conclusie te komen, vroegen de onderzoekers ruim vijfhonderd hartpatiënten tussen de 30 en 70 jaar hun seksleven te omschrijven in de twaalf maanden voordat zij een hartaanval kregen. Slechts 0,7 procent van de deelnemers bleek een uur voor de hartaanval seks te hebben gehad, terwijl er bij het overgrote deel meer dan 24 uur tussen zat. Zo’n 15 procent had in die twaalf maanden helemaal geen avontuurtjes gehad.

Bovendien werden de deelnemers tien jaar lang gevolgd na hun hartaanval. In totaal meldden zij 100 hartproblemen. Seksuele activiteit bleek geen significante risicofactor voor deze hartfalen.

De waarde van het onderzoek wordt door Rothenbacher extra benadrukt. Hij zegt: “Nog niet eens de helft van de mannen en een derde van de vrouwen met hartproblemen krijgt goede voorlichting over seks na een hartaanval. Het is belangrijk om hen te laten weten dat het geen kwaad kan en dat ze er vooral mee door moeten gaan”.

Bronnen: Journal of the American College of Cardiology, American College of Cardiology via EurekAlert!


Meer Mens