In het boek De sensaties van smaak schrijft auteur Bob Holmes over de wetenschap van smaak en hoe we het beste kunnen proeven.
We zijn elke dag bezig met eten en drinken. Niet alleen omdat het een noodzaak is, maar ook omdat we eten lekker vinden. Van sommige smaken trekken we een lelijk gezicht, terwijl andere etenswaren waanzinnig lekker smaken. Maar proeven we wel écht?
Smaakfactoren
Flauwe cracker
Ook neemt Holmes je mee naar verschillende restaurants en onderzoeksinstituten waar ze smaak verder onderzoeken. Zo was er eens in Londen een waanzinnig populair restaurant waar de chef-kok de eter smaak liet ervaren met al zijn zintuigen.
Gasten moesten bijvoorbeeld geblinddoekt een cracker met geitenkaas, rozemarijn en geroosterde paprika eten, maar achteraf bleek dat de cracker alleen geitenkaas bevatte. De rozemarijn en paprika werden onder de eter zijn neus gehouden, terwijl hij een flauwe cracker met kaas at.
Vlotte pen
Het gevaar bij populaire wetenschapsboeken is soms dat ze als een taai verslag lezen. Maar daar is bij dit boek geen sprake van. Holmes brengt op vlotte wijze zijn verhaal over en geeft je verrassende inzichten in een fenomeen dat we dagelijks voor lief nemen. Dat smaakt naar meer!
**** | 320 pagina’s | €24,99