SHOT: beet?

Laurien Onderwater

06-12-2018 12:59:54

zadeljakhals

De zadeljakhals heeft het niet makkelijk. Wanneer het beest trek heeft, moet het flinke capriolen uithalen om zijn maaltje te vangen. En dat gaat niet altijd goed.

Wat hebben wij mensen het toch eigenlijk makkelijk. Als we trek krijgen, lopen we naar de voorraadkast of – in het ergste geval – naar de dichtstbijzijnde super om eten te halen. Daarentegen moet een zadeljakhals (Canis mesomelas), zoals deze foto laat zien, behoorlijk wat moeite doen om zijn maag te vullen.

Dit exemplaar besloop al geruime tijd dorstige zandhoenders die naar de Cubitjie Quap-drinkplaats in Zuid-Afrika waren gekomen. Met een even sierlijke als atletische sprong probeert de jakhals hier een zandhoen te grijpen, maar die wist te ontkomen. Een echte geluksvogel dus.

Deze SHOT-aflevering staat ook in KIJK 12/2018.

Beeld: Peter Chadwick/SPL/ANP

KIJK 12/2018 complotBen je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?