Slagen op het slagveld: Outpost Harry

André Kesseler

18 April 2010 16:00

Outpost Harry bood plek aan slechts 150 VN-infanteristen. Die kregen maar één opdracht mee: houd stand tegen de Chinezen.

De meesten van ons kennen de Koreaanse oorlog voornamelijk van de eindeloos herhaalde serie M*A*S*H, over de belevenissen van het medische personeel in het Amerikaanse veldhospitaal 4077. Na de Tweede Wereldoorlog werd Korea, dat sinds 1905 in Japanse handen was, opgesplitst. De Amerikanen bezetten het gedeelte ten zuiden van de 38ste parallel, de Sovjet-Unie het gebied ten noorden ervan. De spanningen liepen steeds hoger op, tot Noord-Korea op 25 juni 1950 het Zuiden binnenviel in een poging de twee landen onder communistische vlag te herenigen. De VS en de Verenigde Naties grepen in en dreven de Noord-Koreaanse troepen terug naar hun eigen grondgebied.

China schaarde zich aan Noord-Koreaanse zijde en drie jaar later werd er nog volop geknokt. Vooral rond de 38ste parallel waar de VN verschillende versterkte posities, zogenoemde outposts, had gebouwd. Eén ervan was Outpost Harry, een militaire hotspot op een heuvel die de Chinezen uit strategisch oogpunt graag wilden innemen. De heuvel bood plek aan slechts 150 infanteristen, die afwisselend door Amerika en Griekenland werd geleverd en die steeds maar één opdracht meekregen: houd stand.

Tussen 1 en 8 juni 1953 bouwden de Chinezen hun militaire aanwezigheid in het gebied flink uit en in de nacht van 10 op 11 juni gingen ze tot de aanval over; 3600 Chinezen tegen 150 Amerikanen van K Company. Ondanks aanvallen met napalm en zwaar mitrailleurvuur van de Amerikanen, wist het Chinese leger de loopgraven halverwege de heuvel in te nemen. Maar door artilleriebeschietingen werden ze uiteindelijk gedwongen om zich terug te trekken. Tegen de ochtend waren er nog twaalf soldaten van K-Company in leven en namen 150 Amerikanen van C-Company hun plaats in.

De Chinese aanvallen gingen nog vijf nachten door. Elke bestorming werd ingeleid door een artillerie en mortierbarrage, waarna de Chinezen hun manschappen tussen de inslagen van hun eigen granaten door richting de vijand stuurden. In totaal vuurde het Chinese leger 88.000 granaten op Outpost Harry af en joeg het tussen de 13.000 en 15.000 mannen de heuvel op. Het mocht niet baten: Outpost Harry blééf in handen van de VN. De vergeefse poging kostte circa 4200 Chinezen het leven. Onder de ongeveer 600 verdedigers vielen 183 doden en 419 gewonden.

Dit is één van de zeven militaire successen die worden behandeld in het artikel ‘Slagen op het slagveld’. Voor de rest, zie KIJK 5/2010, in de winkel van 8 april tot en met 5 mei.

Beeld: James Jarboe


Meer Artikelen