Enorme filters moeten lucht in Delhi zuiveren

Laurien Onderwater

14-09-2018 10:59:23

smog Delhi torens

In metropool Delhi is het zicht soms erg beperkt. De oorzaak? Smog. Dit architectenbureau wil daar iets aan doen en komt met een idee.

Wanneer mensen wordt gevraagd een vieze stad te noemen, zal het merendeel antwoorden met: Delhi. En terecht, want de hoofdstad van India staat geregeld bovenaan de lijst van de meeste vervuilde steden op aarde. De bewoners hebben het zelfs over het ‘smogseizoen’: maanden waarin een samenloop van gebeurtenissen – gewasverbranding, aanhoudende droogte, vuurwerk – leidt tot slecht zicht en acute ademhalingsproblemen.

Het in Dubai gevestigde architectenbureau Znera heeft een oplossing voor ogen: de skyline van Delhi verrijken met meerdere smog-filters. Oftewel een netwerk van torens dat de vieze lucht absorbeert en schone lucht vrijgeeft.

Lees ook: Nederlandse fiets gaat de Chinese lucht zuiveren

Smogvrij

Doet het idee een belletje rinkelen? Dat zou goed kunnen, want de Nederlander Daan Roosegaarde kwam een aantal jaar geleden al met zijn Smog Free Towers, waarvan er nu enkele zijn geïnstalleerd in Rotterdam en Krakau. Deze torens zijn slechts zeven meter hoog.

Znera wil torens bouwen van maar liefst 100 meter hoog die elk ruim drie vierkante kilometer schone lucht kunnen uitblazen. Filtratiesystemen in de bodem van elke structuur moeten verontreinigende stoffen opvangen en reusachtige ventilatoren bovenin de torens zouden de gezuiverde lucht eruit pompen.

De werking van de smog-filters. Klik op de afbeelding om hem te vergroten. © Znera/World Architecture Festival

Meer dan mooie plaatjes

Volgens het architectenbureau zou met deze opstelling dagelijks tot 3,2 miljoen kubieke meter schone lucht kunnen worden geproduceerd. Dat klinkt veelbelovend, maar tot nu toe blijft het bij een concept. Gaan deze torens er werkelijk komen?

Volgens Najmus Chowdry (hoofdarchitect bij Znera en zelf afkomstig uit India) denken mensen al snel dat het idee alleen maar een paar mooie plaatjes en ontwerpen laat zien. “Maar we hebben al enkele technische details uitgewerkt”, vertelde Chowdry aan The Guardian.

En, net als Roosegaarde, willen de architecten van Znera de publieke bewustwording over luchtvervuiling vergroten. Chowdry: “De echte vraag is: wat is er tot nu toe gedaan om smog aan te pakken? We zijn blij met kritiek – we moeten kritiek krijgen, want dat betekent dat mensen nadenken over wat niet werkt in onze ontwerpen en hopelijk bedenken ze dan wat wél kan werken.”

Bronnen: The Guardian, Dezeen

KIJK 9/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens