Spinnen bedekken dorp met hun web

Laurien Onderwater

11-06-2016 11:00:33

Spinnen bedekken dorp met webben

Niet alleen mensen slaan op de vlucht bij een overstroming, spinnen ook. Alleen gaan zij daar iets anders mee om.

Australiërs hebben het momenteel niet makkelijk. Hun huis wordt geteisterd door overstromingen en tot overmaat van ramp zijn er ook nog eens duizenden spinnen als een gek angstaanjagende webben gaan maken. Boomtoppen en struiken zijn ermee bedekt. Maar vanwaar deze megaproductie van zijde opeens?

Mislukte poging

Australië heeft de laatste paar dagen flinke regenval te verduren gekregen. Duizenden spinnen verhuisden als gevolg ervan zo hoog mogelijk een boom in en begonnen daar met het maken van hun webben. Vervolgens bleven de achtpotigen daar.

Maar het eigenlijke plan van de spinnen was het maken van een zijden ballon, zodat een opwaartse luchtstroom ze kon meevoeren naar een nieuw, veiliger leefgebied. Helaas zijn de dieren daar niet in geslaagd. “Een onverwachte, sterke bries kan ze weer naar beneden hebben geblazen, waardoor de beestjes op de bomen terecht zijn gekomen”, vertelt Michael Greshko van National Geographic.

Spinnenwebben

De mislukte ballon-poging van de spinnen. © ABC News

Hoe dan ook, het resultaat is verbluffend: ingekapselde bomen uitgestrekt over een oppervlak van bijna 800 meter lang. De fotograaf die de foto’s heeft gemaakt, moest er wel wat voor over hebben. Eenmaal veilig terug op de grond zat z’n hele lichaam onder de spinnenwebben. Brrr!

Bronnen: ScienceAlert, Tech Times

Beeld: Ken PuccettiPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar