3x Hawking, maar dan anders

KIJK-redactie

15-04-2018 10:59:08

Hawking rolstoel veiling

Het zal je niet zijn ontgaan: op 14 maart overleed Stephen Hawking op 76-jarige leeftijd. Maar ook al was Hawking theoretisch natuurkundige, dat weerhield hem er niet van zich uit te laten over allerlei andere onderwerpen. Drie voorbeelden.

1) Kunstmatige intelligentie

“De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie kan het einde van de menselijke soort betekenen. Kunstmatige intelligentie kan zichzelf steeds sneller herontwerpen. De mens, die wordt beperkt door trage, biologische evolutie, kan daar niet tegen opboksen en zal het onderspit delven.”

2) Migratie

“Als we niet kunnen omgaan met de huidige migratie, moeten we meer doen om de hele wereld zich te laten ontwikkelen. Want dat is de enige manier waarop die miljoenen migranten ertoe kunnen worden overgehaald om thuis een toekomst op te bouwen.”

3) Het brein

“Ik zie het brein als een computer die stopt met werken als zijn onderdelen het laten afweten. Er is geen leven na de dood voor kapotte computers; dat is een sprookje voor mensen die bang zijn voor het donker.”

Dit is een kader uit het artikel ‘Stephen Hawking 1942-2018’ te vinden in KIJK 5/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 april tot en met 16 mei.

Tekst: Jean-Paul Keulen

Beeld: ANP

Meer informatie:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen