De ultieme succesformule

KIJK-redactie

07 April 2010 18:00

Waarom wordt de ene persoon wel succesvol en de andere niet? Hebben uitblinkers bepaalde talenten die hen een voorsprong geven op de rest? Of spelen andere factoren een doorslaggevende rol? KIJK zoekt het uit en voorspelt en passant wie straks de verkiezingen wint.

Stralend stapt het 7-jarige meisje van het voor de gelegenheid opgebouwde podium af. Zojuist heeft ze haar eerste vioolconcert gegeven, voor familie en vrienden. De kleine ster wordt overladen met complimenten; de paar valse noten worden haar vergeven. Haar optreden was aandoenlijk en ontroerend, zeggen de buren. Haar ouders glunderen. “Daar moet je echt mee verder gaan joh!” “Wow, wat ben jij een talent zeg!”, klinkt het door hun woonkamer.

De leeftijdgenootjes van het meisje kijken bewonderend, maar ook wat meewarig naar haar. Konden zij maar iets zo goed. Maar zij hebben geen talent. Tenminste, dat heeft nooit iemand tegen hen gezegd. Terwijl het vioolspeelstertje nog meer schouderklopjes van bewonderende buurvrouwen ontvangt, druipen de andere kinderen een voor een af. Eentje probeert buiten nog even een bal hoog te houden, maar geeft het na drie pogingen op.

Van dit fictieve verhaal kun je de lijn gemakkelijk doortrekken: het kindsterretje groeit uit tot toonaangevend professioneel muzikante, haar buurmeisjes en buurjongetjes eindigen als ‘gewone’ mensen, in de grote grijze massa – al kan het natuurlijk anders lopen. Maar de vraag is: waar zit het verschil tussen dit ene meisje en die anderen? Wat maakt de ene persoon extreem succesvol en de andere niet?

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 5/2010, in de winkel van 8 april t/m 5 mei. Het werd geschreven door wetenschapsjournalist Jop de Vrieze.

Geraadpleegde sites:

Beeld: EPA/ANP


Meer Artikelen